Onsdag kveld norsk tid kom den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, med sin første rentebeskjed for året.

Som ventet settes styringsrenten opp til intervallet 0,25 og 0,5 prosent, altså med et kvart prosentpoeng. Sentralbanken skriver i en pressemelding at den forventer at det vil være passende med flere rentehevinger i månedene som kommer.

I sentralbankens rapport, som også ble sluppet onsdag kveld, går det frem at et flertall av medlemmene i rentekomiteen nå ser for seg et rentenivå på mellom halvannen og to prosent innen året er omme. Det vil i så fall bety seks ytterligere rentehevinger i år.

Et mindretall ser for seg en styringsrente på mellom to og to og en halv prosent innen året er omme.

I en pressemelding skriver Fed at det er gode indikatorer hva gjelder økonomisk vekst og arbeidsmarkedet som helhet. Samtidig er inflasjonen høy, noe som reflekteres i ubalanse i tilbud og etterspørsel relatert til pandemien, høyere energipriser og generelt prispress, heter det.

«Implikasjonene krigen i Ukraina vil få for den amerikanske økonomien er svært usikker, men på kort sikt vil invasjonen legge ytterligere press på prisveksten og den økonomiske aktiviteten», skriver Fed i meldingen.

Skal starte reduksjon av balansen

På forhånd var det nærmest opplest og vedtatt at Fed kom til å gjennomføre den første rentehevingen siden 2018 på årets første rentekomitémøte onsdag.

Skyhøy inflasjon, fortsatte forstyrrelser i verdikjedene og krigen i Ukraina er blant det som har dominert nyhetsbildet siden sist møte i desember. Mye har skjedd siden den gang.

På slutten av fjoråret trodde flertallet av medlemmene i rentekomiteen i Fed at rentenivået ved utgangen av 2022 ville ligge på mellom en halv og én prosent, tilsvarende to til fire rentehevinger. De drøye to månedene siden sist rentekomitémøte har imidlertid fått flere av medlemmene til å justere opp sine forventninger.

Ifølge en oversikt fra Wall Street Journal har flere av medlemmene i komiteen, som består av blant annet lokale sentralbanksjefer fra rundt om i USA, uttrykt at det vil bli nødvendig å oppjustere rentemålet, altså hva sentralbanken tror om rentenivået i månedene og årene fremover.

– Hvis økonomien utvikler seg som jeg tror, vil det være passende med flere rentehevinger i de kommende månedene, sa komitémedlem Michelle Bowman i en tale i slutten av februar, ifølge WSJ.

I tillegg til rentebeslutningen var det dessuten spenning knyttet til hva Fed ville si om reduksjonen av balansen, som har mer enn doblet seg siden starten av 2020. Med en reduksjon av balansen menes det at aktiva som sentralbanken eier, nå skal selges i stedet for kjøpes.

Gjennom pandemien har Fed som kjent gjort haugevis av støttekjøp i markedet, for å støtte opp om økonomien, kjent som kvantitative lettelser. I starten av mars var Feds balanse nær 9000 milliarder dollar.

I en pressemelding onsdag kveld skriver Fed at den forventer å starte reduksjonen av balansen «på et kommende møte».

Fem til syv rentehevinger

I en undersøkelse gjennomført av CNBC svarer nesten halvparten av respondentene at de forventer fem til syv rentehevinger i år.

James Bullard, Fed-sjef i St. Louis, har tidligere uttrykt støtte for renteøkninger på til sammen et helt prosentpoeng frem til begynnelsen av juli som svar på stigende inflasjon. Han var den eneste som stemte mot onsdagens beslutning om en økning på et kvart prosentpoeng. Han ville ha en økning på et halvt prosentpoeng.

Mange har spurt seg om ikke rentehevingene må komme raskere for å få bukt med den elleville prisveksten, men Powell sa til amerikanske lovgivere i starten av måneden at markedsuroen forårsaket av krigen i Ukraina har gjort at sentralbanken ønsker å utvise forsiktighet, skriver WSJ.

Sentralbanken ønsker ikke å trigge en korreksjon i finansmarkedet, ifølge avisen.

Til gjenvalg

Sentralbanksjef Jerome Powell har sittet i sjefsstolen siden 2018, etter å ha blitt nominert av daværende president Donald Trump. I november i fjor ble han nominert til en ny fireårsperiode av president Joe Biden.

Han blir den første sentralbanksjefen i USA siden Alan Greenspan til å lede Federal Reserve gjennom renteøkninger, rentenedganger, og deretter renteøkninger igjen, skriver Wall Street Journal.

Da Powell tok over i 2018 hadde hans forgjenger Janet Yellen sittet fire år i sjefsstolen uten å kutte styringsrenten én gang. Samme år hevet Powell renten fire ganger, før det kom tre nedjusteringer i 2019. Da koronapandemien kom ble renten kuttet til nær null, et nivå den har vært på siden.

Powell ble i februar bekreftet av Feds sentralstyre til den nye fireårsperioden som sjef, men venter fortsatt på endelig avstemning i Senatet i den amerikanske Kongressen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.