Klokken 20.00 norsk tid kom den amerikanske sentralbanken med referatet fra det siste rentemøtet i starten av november.

Der fremgår det at Fed-representantene tidligere denne måneden ble enige om at mindre renteøkninger bør skje så snart de har vurdert hvilken virkning pengepolitikken har på økonomien.

«En betydelig majoritet av deltagerne mente det ville være passende å senke farten på renteøkningene», skriver Fed i rentereferatet.

Referatet er dermed i tråd med uttalelser fra en rekke Fed-medlemmer, som den siste uken har tatt til orde for en mer forsiktig renteheving i desember.

Oppgangen på Wall Street tiltok noe etter offentliggjøringen av rentereferatet. Nøkkelindeksene endte med bred oppgang.

Vil undersøke konsekvenser

Det er usikkerheten knyttet til hvordan sentralbankens pengepolitikk vil påvirke den økonomiske aktiviteten og inflasjonen, som er bakgrunnen for Feds mer forsiktige tilnærming.

«De mindre renteøkningene vil gi beslutningstagere en sjanse til å evaluere virkningen av renteøkningene», skriver Fed.

Ifølge rentereferatet indikerte noen få medlemmer at «å senke farten på renteøkningene kan redusere risikoen for ustabilitet i det finansielle systemet». Andre sa at de gjerne ville vente med å senke tempoet.

Det er allerede bredt ventet at Fed vil heve renten med 0,5 prosentpoeng i desember. Fed styrker denne forventningen da sentralbanken viste til sin egen spørreundersøkelse i referatet. Her svarte de fleste deltagerne at en renteøkning på 0,5 prosentpoeng i desember vil være mest sannsynlig.

Avtar ikke

Selv om Fed hinter til at det blir mindre renteøkninger fremover, skriver sentralbanken at den ser få tegn til at inflasjonen avtar.

Inflasjonen i oktober ble derimot noe lavere enn ventet på 7,7 prosent på årsbasis. Det var en tydelig nedgang fra september, da prisveksten var på 8,2 prosent, og vesentlig lavere enn i juni da den var på ni prosent.

– Fed vil gå ned til hevinger på 0,5 prosent. Nå kan Fed potensielt gå til enkelthevinger, dersom økonomien begynner å sakke akterut enda kjappere, sa porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Kan bremses i desember

I forkant av rentereferatet har en rekke Fed-representanter kommet med mindre haukaktige uttalelser enn tidligere.

Clevelands Fed-president Loretta Mester sa tirsdag at hun og hennes kolleger er fokusert på å takle inflasjonen, skriver Wall Street Journal.

San Francisco Fed-president Mary Daly understreket mandag behovet for å være forsiktige for å unngå en «smertefull nedtur».

Høyere rentetopp

Fed signaliserte i september en rentetopp på 4,6 prosent i løpet av neste år, men sa i starten av inneværende måned at rentetoppen kan komme til å bli høyere enn først antatt.

– Det er altfor tidlig å begynne å snakke om å pause renteøkningene. Det er langt igjen. Vi vet ikke hvor høyt rentene skal, men de skal videre opp basert på innkommende data, sa sentralbanksjef Jerome Powell.

Styringsrenten i USA ligger i skrivende stund i intervallet 3,75 til fire prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.