Sjeldent har det vært større enighet om en renteheving i USA. Alle de 92 økonomene som Bloomberg har spurt, tror at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) kommer til å øke rentekorridoren med 25 basispunkter til 1,75 til 2,00 prosent.

I så fall blir det årets andre renteheving fra Fed-sjef Jerome Powell.

Det alle lurer på er om det blir tre eller fire rentehevinger i år totalt, og her kommer markedet til å tolke hver minste detalj for å få svar.

Tre eller fire rentehevinger

Sentralbanken vil offentliggjøre sin rentebane, som er et anslag på hvordan de ser for seg at renten skal bevege seg fremover, og som er satt sammen av synet til de ulike medlemmene i den pengepolitiske komiteen.

Om bare ett av medlemmene til sentralbanken løfter sin rentebane, så vil medianen – som er et slags gjennomsnitt – blant medlemmenes forventning flyttes opp fra tre til fire rentehevinger i år. Det er dette markedet vil fokusere på, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i en rapport.

– Vi tror fasiten blir fire, skriver Olsen.

Dersom dette skjer, vil vi se markedsreaksjoner, slår Olsen fast. Sjeføkonomen mener investorene er avventende foran kveldens rentebeslutning, noe som gjenspeiler seg i at investorene ikke lot seg påvirke av resultatene fra møtet mellom Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un tirsdag.

– Tiårige amerikanske statsrenter lå i ro rett under tre prosent, men kan kanskje bryte gjennom tre prosent igjen i dag om Fed leverer som vi tror de gjør, skriver Olsen.

Dette er de viktige detaljene

Det er fremdeles et klart skille mellom de analytikerne som tror på tre rentehevinger i år, og de som tror på fire. Derfor kommer investorene til å lete med lupe etter signaler som går i den ene eller den andre retningen.

CNBC har laget en liste over ting som er verdt å følge med på:

  • Rentebanen: Det er veldig små bevegelser som skal til før sentralbanken signaliserer en fjerde renteheving i desember.
  • De økonomiske prognosene: De viktigste er bnp-veksten, arbeidsledigheten og inflasjonen.
  • Pressekonferansen: Det kan komme viktige signaler under pressekonferansen, men et annet moment er at dollaren styrket seg tirsdag etter en nyhetsmelding om at Jerome Powell vil holde pressekonferanse etter hvert rentemøte. Det kan i så fall gi Powell flere muligheter til å heve renten.
  • Hva sier Powell om hvordan de globale handelskonfliktene kan ramme økonomien?

Tror vi kan få høyere inflasjon i perioder

Økonomien i USA sakket farten til en årlig vekst målt ved brutto nasjonalprodukt (bnp) på 2,2 prosent i første kvartal, men har nå satt fart og vil komme inn godt over tre prosent i andre kvartal, skriver Andreas Johnson i SEB i en rapport. Fed satte opp bnp-anslaget fra 2,5 til 2,7 prosent i mars, så de vil trolig ikke gjøre noen endringer denne gangen.

Arbeidsledigheten har falt raskere enn ventet, og har allerede nådd 3,8 prosent, som var anslaget for fjerde kvartal.

– Derfor er det sannsynlig at Fed setter ned anslaget for arbeidsledigheten, skriver Johnson.

Tirsdag kveld tikker det inn inflasjonstall, som viste at den årlige prisveksten økte fra 2,5 prosent i april til 2,8 prosent i mai.

Kjetil Olsen i Nordea Markets tror at Jerome Powell vil bruke tid på pressekonferansen til å forklare hva han mente da han snakket om et «symmetrisk inflasjonsmål» i mars, og at det kan være greit at inflasjonen i perioder ligger over målet på to prosent.(Vilkår)

-Det kommer et nytt navn på toppen av Swix
Investeringene i Swix Sport skifter navn. Ferd-eier Johan H. Andresen tror ikke en handelskrig vil svekke salget av norske varer utenlands.
02:37 Min
Publisert: