Onsdag kom beskjeden markedsaktører over hele verden har ventet på: Den amerikanske sentralbanken trapper ned de massive støttekjøpene av verdipapirer som har stimulert økonomien gjennom pandemien.

Federal Reserve, med sentralbanksjef Jerome Powell i spissen, publiserte beslutningen etter et to dagers rentemøte tirsdag og onsdag. Fed, som sentralbanken kalles, bestemte ellers å holde styringsrenten uendret i et spenn nær null, som ventet.

Sentralbanken har kjøpt statsobligasjoner og andre statlige rentepapirer for 120 milliarder dollar i måneden siden juni i fjor i såkalte «kvantitative lettelser» for å støtte økonomien, og programmet har bidratt til at amerikanske aksjer har fortsatt å stige til rekordnivåer i år.

Nå skal dette trappes ned med 15 milliarder dollar i måneden i november og desember, og lignende reduksjoner vil trolig kunne gjøres fremover, selv om Fed understreker i pressemeldingen sin at den kan justere nivået dersom de økonomiske utsiktene endrer seg.

«I lys av den betydelige videre bedringen i økonomien mot komiteens mål siden desember i fjor, har komiteen bestemt å begynne å redusere det månedlige tempoet i sine netto verdipapirkjøp,» skriver Fed i meldingen.

Dette betyr at de kvantitative lettelsene vil kunne være redusert til null ved midten av neste år, sa Powell under en pressekonferanse en halvtime etter beslutningen ble kommunisert.

Wall Street opp

Reduksjonen i støttekjøpene var i stor grad som ventet, og på forhånd var det nok knyttet mer spenning til hva Fed og Powell ville si om rentenivået fremover og inflasjonen, som har løpt løpsk i det siste og ført til en del frykt i markedene for at det kan komme høyere renter. Det igjen kan få konsekvenser for aksjemarkedene, som har nytt svært godt av kriselave renter.

På pressekonferansen understreket Powell at ingen skal se noe «direkte signal» om renteøkninger i beslutningen som ble offentliggjort onsdag.

– Vi mener vi kan være tålmodige, sa han, uten å komme med videre hint om når Fed forventer å heve renten.

– Vi mener at dette ikke er et godt tidspunkt å øke rentene på, fordi vi vil se arbeidsmarkedet bedre seg ytterligere, la han til.

Og etter at de amerikanske børsene reagerte svært avmålt på Feds pressemelding kl. 19 norsk tid, steg de utover kvelden og sluttet opp – til nok en rekordnotering. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg én prosent, mens den brede S&P-indeksen stengte opp 0,7 prosent og industriindeksen Dow Jones steg 0,3 prosent. Det betyr at Wall Street satte ny rekord for femte dag på rad.

Ved siste rentemøte kom det frem i sentralbankens pengepolitiske rapport at halvparten av komiteens medlemmer så for seg muligheten for en renteøkning allerede i 2022. Markedet synes å prise inn to rentehevinger i 2022.

Investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken mener aksjeinvestorer kan ha blitt lettet over at det ikke kommer sterkere signaler om rentehevinger onsdag.

– Det er litt vanskelig å si, men jeg tror at en del investorer kan ha fryktet mer haukaktig signaler og hint om at man var mindre tålmodige i rentesettingen. Det kan synes som om noen investorer var villige til å ta på mer risk ettersom faren for en umiddelbar haukaktig overraskelse forsvant, sier han til DN.

"Haukaktig" er et uttrykk som gjerne brukes for en strammere pengepolitikk.

Endret litt på inflasjons-ordbruken

Fed har i lengre tid konstatert at inflasjonen, altså den generelle prisøkningen, er høy, men insistert på at dette skyldes «forbigående faktorer.» I onsdagens melding endrer Fed at «inflasjonen er høy, hvilket i stor grad reflekterer faktorer som forventes å være forbigående.»

Siden Fed har et inflasjonsmål om to prosent, har synet til sentralbanken på inflasjonen fremover mye å si for rentesettingen. Inflasjonen har ligget langt over dette i det siste – 4,4 prosent nå sist i september – men Powell har understreket at målet er fleksibelt.

Onsdag anerkjente Powell at forsyningskjedeproblemer i hele den globale økonomien påvirker prisene og har vart lenger enn ventet, men understreket at USA har en fleksibel økonomi og at disse utfordringene vil ordne seg etter hvert.

Det var etter forrige rentemøte i september at Fed signaliserte at den ville redusere støttekjøpene dersom bedringen i økonomien, inkludert sysselsettingsnivået, fortsatte slik den har den siste tiden. I løpet av forrige måned kom Powell med flere kommentarer som økte sikkerheten blant markedsaktørene om at denne reduksjonen kommer.

Et av spørsmålene på forhånd var tempoet i kuttene. I protokollen for forrige rentemøtet, som ble publisert i oktober, kom det frem at Fed så for seg et scenario med en reduksjon på 15 milliarder dollar hver måned og en gradvis nedtrapping til null ved midten av neste år – altså det som ble presentert onsdag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.