To uker før USAs sentralbank Federal Reserve kommer med den siste rentebeskjeden i 2022, kom ferske PCE-tall torsdag ettermiddag norsk tid.

PCE, eller «personal consumption expenditures», er USAs sentralbanks foretrukne mål på prisveksten.

Den endte altså på 6,0 prosent i oktober, målt mot oktober i fjor. Til sammenligning steg prisene fra september i fjor til september i år med 6,2 prosent.

I motsetning til konsumprisindeksen (CPI) justeres vektingen av varer og tjenester i PCE for å ta opp endringer i folkets forbruksvaner. PCE-deflatoren er den størrelsen den amerikanske sentralbanken legger til grunn i sine beregninger av inflasjonsutviklingen.

Konsumprisindeksen for oktober viste til sammenligning en prisvekst på 7,7 prosent på årsbasis, og 0,4 prosent fra september. Dette var lavere enn ventet, noe som fikk amerikanske aksjer til å gjøre et byks samtidig som amerikanske statsrenter falt markant.

Kjerne-PCE videre på fem prosent i oktober, akkurat som ventet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.