- Bankenes overskudd er førstelinjeforsvaret for å dekke økte tap. Ved vesentlig resultatsvikt, eller ved utsikter til vesentlig resultatsvikt, er det viktig at overskudd holdes tilbake for å styrke soliditeten, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en pressemelding.
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen skriver i et brev at banker og forsikringsselskap har hatt god lønnsomhet i flere år, men at de eneste årene har en større andel av overskuddene blitt delt ut gjennom utbytter og andre utdelinger.
– Alvorlig tilbakeslag internasjonalt og i Norge
– Inntil for kort tid siden kunne bankene legger til grunn en balansert vekst i norsk økonomi de nærmeste årene. Spredningen av koronaviruset og tiltakene for å begrense smitten har i løpet av kort tid utløst omfattende finansuro og kraftig forverret de økonomiske utsiktene. Det må tas høyde for et alvorlig økonomisk tilbakeslag internasjonalt og i Norge, skriver Baltzersen i brevet.
Han skriver videre at etter at styrene i de respektive selskapene behandler forslag til utbetaling av utbytte for 2019, er forutsetningene endret.
Ifølge kvartalsrapportene er det foreslått 18 milliarder kroner i utbytte fra de seks største bankene.
Må være i stand til å bære betydelige tap
Direktøren skriver videre at det er viktig at bankene er i stand til å bære betydelige utlånstap som kan oppstå i tiden fremover, og at de har god evne til å gi nye lån til kredittverdige kunder, samt at de kan gi betalingsutsettelser til kunder som får problemer.
– Mange næringer er allerede hardt rammet. Krisen og usikkerheten kommer også til uttrykk ved ekstraordinære støttetiltak fra politiske myndigheter og sentralbanker for å stimulere økonomien, herunder tiltak rettet inn mot bankene, sier Baltzersen i brevet.
DN har vært i kontakt med DNB, Norges største bank, og som allerede har varslet et stort utbytte etter 2019. Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide vil ikke svare på om det er aktuelt å kutte utbyttet helt eller delvis.
– Det kunne vi uansett ikke kommentert uten å sende børsmelding, sier han.
Han legger til:
– Vi vil svare Finanstilsynet på brevet de har sendt til oss.
Analytiker: - Bankene er solide
– Det har skjedd mye siden styrene tok beslutning om utbytte for 2019, sier bankanalytiker Arctic Securities, Joakim Svingen til DN.
Svingen tror at bankene kommer til å vurdere en lavere utdelingsgrad med bakgrunn i koronautbruddet og tiltakene som har blitt innført av myndighetene.
– De fleste bankene er veldig solide, men vi tror at de største bankene vil vurdere oppfordringen fra Finanstilsynet. For DNB tror vi nedsiden er omtrent syv kroner og 80 øre - omtrent 50 prosent utdelingsgrad, istedenfor ni kroner. Så det er uansett god direkteavkastning, men vi ser det som sannsynlig at de viser måtehold i lys av det som har skjedd. De som har tilbakekjøpsprogram kan også redusere eller utsette disse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.