Finland gjennomgår for tiden landets verste krise på 20 år.

Landet har ikke klart å hente seg inn fra nedgangen i industrien som begynte med finanskrisen i 2008. I Finland har dette ført til at en viktig del av grunnlaget for hele samfunnsøkonomien har gått tapt.

Den fortsatt pågående krisen er av en helt annen karakter enn resesjonen på 90-tallet, ifølge tre professorer som tidligere i år la frem en ekspertrapport om den finske økonomien.

Professorene sier dagens krise på flere måter til og med er vanskeligere fordi produksjonsøkningen i industrien har stoppet opp på en måte som man aldri før har sett, og at man savner idéer for hvordan man skal få den i gang igjen.

- «Oppskriften» på vekst er borte, og det kreves tid og eksepsjonelle anstrengelser for at vi skal klare å få ny vekst, heter det i rapporten.

Likner Norge?

Årsakene til krisen sammenfattes kort i at den fremgangsrike IKT-klyngen med Nokia i spissen lenge sørget for en nesten forrædersk gunstig økonomisk vekst i Finland. Budsjettoverskuddene var store og arbeidsledigheten synkende. I dag ser man at det førte til en situasjon der lønningene steg mer og de offentlige utgiftene økte raskere enn hva som hadde vært ønskelig med tanke på en bærekraftig utvikling.

Mange har advart om en liknende risiko for den oljedominerte norske økonomien.

Den nyvalgte finske statsministeren Alexander Stubb står nå foran en vanskelig jobb med å få økonomien på fote igjen.

I dag kommer Stubb til Sverige, og i den forbindelse er han intervjuet av Dagens Industri.

Til avisen sier han at Finland hadde to påler som man støttet seg på. Og statsministeren mener den frittalende finansmagnaten Bjørn Wahlroos har beskrevet det ganske godt når han sa at Iphonen banket Nokia og Ipaden banket skogsindustrien.

Så Steve Jobs senket Finland?

- Ja, Steve Jobs tok jobbene våre, sier Alexander Stubb til DI.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

LES OGSÅ:

Ratingbyrå: Dette er Norges tre svakeste punkt
 

Risikofaktorene som kan true norsk økonomi

 

Disse leilighetene satte prisrekord
 

- Boligmarkedet tipper i retning av å være for bra