Norges største bank, DNB, melder fredag at den setter opp renten på sine boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng.

Meldingen kommer etter at Norges Bank tidligere torsdag satte opp styringsrenten til 0,25 prosent. Det er første gang renten heves, siden sentralbanken senket den til historiske null i mai 2020. Den rekordlave renten ble innført som et tiltak for å opprettholde aktiviteten i norsk økonomi under pandemien.

– Vi går mot normalisering

– Når Norges Bank nå hever styringsrenten, legger vi en historisk periode med nullrente bak oss. Vi går mot normalisering. Selv etter denne justeringen vil våre boliglånskunder fortsatt ha en svært lav rente, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB.

Nullrenten har gjort boliglån billigere og ført til rekordnivåer på Børsen. Den har også bidratt til de økte boligprisene under pandemien. En økt styringsrente er blitt betegnet som et sunnhetstegn for økonomien.

Like etter at DNB varslet at de setter opp renten, melder Sparebank 1 SMN at de øker rentene på lån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng.

– Norges Bank har lenge varslet at styringsrenten skal opp fra et historisk lavt nivå, så denne justeringen kommer ikke som noen overraskelse. Renteøkningen er et signal om at økonomien går bedre for både folk og bedrifter, sier Nelly Maske, konserndirektør for Privatmarked i Sparebank 1 SMN.

Fredag ettermiddag melder Nordea og Danske Bank at de også gjør det samme.

– I lys av Norges Banks beslutning om å heve styringsrenten på rentemøte 23. september og utviklingen i pengemarkedsrentene, har Nordea besluttet å justere opp rentene på boliglån og sparekonto, sier Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

– At renten øker er i seg selv et tegn på at vi er på vei ut av en svært krevende situasjon, hvor pandemien har preget livene våre og norsk økonomi, fortsetter hun.

Danske Bank øker utlånsrenten med inntil 0,30 prosentpoeng.

– Når Norges Bank setter opp styringsrenten må vi ta innover oss endringene dette medfører og tilpasse oss markedssituasjonen. Med denne rentejusteringen vil fortsatt være svært konkurransedyktige i markedet. Det er noe vi skal fortsette med, sier leder for personmarked i Danske Bank Norge, Aleksander Dahl.

Forventet av analytikere

DNB opplyser at alle kunder som får renteendring, vil få informasjon i nettbanken eller motta brev i posten om hvordan dette påvirker dem. Nye renter gjelder fra 28. september for nye kunder, og fra 12. november for eksisterende kunder.

At DNB skulle være raskt ute med å heve boliglånsrenten med 0,25 prosentpoeng, er i tråd med hva analytikerne ventet på forhånd.

– DNB vil trolig være først ute med renteøkning. Så kommer sparebankene. Det tar nok ikke mange dager før det skjer, sa analysesjef Johan Ström i Carnegie til DN på torsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.