Veksten i norsk økonomi løftet seg ytterligere i mars, viser sanntidsmålingen FNI (Financial News Index) som ble publisert fredag.
Etter en litt svakere utvikling i desember og januar, har veksten for alvor tatt seg opp i både februar og mars, viser FNI. Indeksen er nå på et noe høyere nivå enn i fjerde kvartal i fjor.
Indeksen gir en daglig, løpende måling av den økonomiske aktiviteten i Norge basert på nyhetsartikler i norske medier, men resultatene offentliggjøres én gang i måneden. Fredagens publisering inkluderer utviklingen frem til og med 31. mars i år.
Målingen er utviklet av Camp-senteret ved Handelshøyskolen BI og publiseres i samarbeid med Retriever.
Olje trekker opp
Ideen bak indeksen er at jo mer et tema omtales i norske medier, desto mer sentralt er det for den økonomiske utviklingen.
I mars viser indeksen at veksten er markert over gjennomsnittlig vekst. At veksten har tatt seg noe opp igjen de to siste måneden kan bety at bnp-veksten i første kvartal vil holde seg stabil sammenlignet med fjerde kvartal, skriver Handelshøyskolen BI og Retriever i en pressemelding.
De offisielle bnp-tallene fra SSB for fjerde kvartal viste en vekst på 0,6 prosent fra kvartalet før.
For tredje måned på rad trakk nyheter knyttet til oljeindustrien i positiv retning for FNI-indeksen. I de foregående tre årene har nettopp nyheter rundt oljeindustrien bidratt negativt.
Tradisjonell industri bidrar også positivt, sammen med blant annet resultater og statistikk. I negativ retning trakk særlig pengepolitikk og varehandel indeksen i negativ retning.
Temperaturmåler
Den samlede aktiviteten i økonomien måles ved brutto nasjonalproduktet (bnp). Mens den offisielle bnp-målingen for Norge først publiseres i Statistisk sentralbyrås kvartalsvise nasjonalregnskap rundt én og en halv måned etter at kvartalet er avsluttet, måler FNI-indeksen utviklingen i bnp daglig.
Metoden bak indeksen er basert på et rammeverk som forskerne Vegard Larsen og Leif Anders Thorsrud har utviklet. De to arbeider både ved Handelshøyskolen BI og i Norges Bank.
Metoden har vist spesielt god treffsikkerhet rundt viktige vendepunkt i konjunkturutviklingen. I forskningen har Thorsrud brukt rundt en halv million artikler fra Dagens Næringsliv i perioden fra 1988 frem til 2015. Totalt inneholder datasettet mer enn én milliard ord.(Vilkår)