– Det var like før vi gikk over ende.

53 år gamle Tor Ole Talgø står midt i industrihallen til GMV as på Forus utenfor Stavanger. Det er ikke mer enn to år siden det var full krise i oljeservicebedriften Talgø grunnla 23 år gammel. Oljeprisfallet knakk all etterspørsel hos maskineringsbedriften og kostnadene holdt på å strupe bedriften.

– Det var en stund jeg måtte minne meg på at det var verre ting som kunne skje i livet enn å tape masse penger, sier Talgø.

I tre omganger måtte han gjennom harde forhandlinger med banken. Rundt 13 millioner kroner måtte han inn med i ny egenkapital.

– Jeg måtte låne penger privat og kausjonere for å klare å holde forpliktelsene mine overfor banken. Til slutt måtte eksterne investorer også bidra, sier Talgø.

– Hva sa familien da det var på det verste?

– Kona mi sa til slutt nei til å skyte inn mer penger. Hun ville ikke risikere å måtte flytte inn i en kjellerleilighet om alt gikk galt, sier Talgø.

To år etter krisen er det imidlertid igjen full fart for maskineringsbedriften.

– Vi hadde et budsjett på rundt 100 millioner kroner. Nå har vi allerede oppjustert til mellom 115 og 120 millioner kroner, sier Talgø.

Det betyr at Talgø i år vil omsette for det doble av det han gjorde i bunnåret 2016. Og pilene peker videre oppover.

– Neste år tror jeg vi kan få rekordomsetning om vi går inn for det. Det beste året vårt var i 2013 da vi omsatte for over 150 millioner kroner, sier han.

Solen skinner på Vestlandet. Konserndirektør Tore Medhus og sjeføkonom Kyrre Knudsen fra Sparebank 1 SR-Bank kan rapportere om nesten grenseløs optimisme i oljebransjen.
Solen skinner på Vestlandet. Konserndirektør Tore Medhus og sjeføkonom Kyrre Knudsen fra Sparebank 1 SR-Bank kan rapportere om nesten grenseløs optimisme i oljebransjen. (Foto: Carina Johansen)

Boom på Vestlandet

Rekylen for GMV er ikke unik for oljefylkene Rogaland, Hordaland, Vest-Agder og Aust-Agder. Det viser den nye konjunkturundersøkelsen i regi av Sparebank 1 Rogaland.

– Det omslaget vi nå ser i oljeindustrien er det kraftigste vi har sett noensinne, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i banken.

Forventningsindeksen for oljeeksponerte bedrifter er 72. Det betyr at 72 prosent av bedriftene med mer enn en tredjedel av omsetningen rettet mot oljenæringen, ser en bedret generell økonomisk utvikling for bedriften, antall årsverk, omsetning, lønnsomhet, investeringer og ordrereserve.

– Vi må helt tilbake til 2013 for å se lignende tall, sier Knudsen.

Sommeren 2013 var oljeprisen over 100 dollar fatet. Etter en kraftig og lang nedtur er den nå oppe på rundt 80 dollar igjen.

– Dette omslaget er sterkere enn noen hadde håpet på, sier Tore Medhus. Han er sjef for bedriftsmarkedet i banken.

– Det er ikke økningen i investeringer på norsk sokkel som drar dette men nye geografiske områder og salg til næringer som havbruk, fornybarsektoren og samferdsel, sier Medhus. Norske bedrifter får et ekstra push gjennom økt effektivitet og svekket kronekurs.

– Nå er det viktig at bedriftene ikke gjør de samme feilene som ble gjort under sist opptur og beholder kostnadsfordelen, sier Medhus.

Banken ser tegn på et strammere arbeidsmarked. I Rogaland er ledigheten nede på 2,8 prosent og oljeservicebedrifter jakter nye ansatte.

– Det er ikke mange ingeniører ledige nå. Vi håper at ikke lønningene skrus opp for å konkurrere om arbeidskraften, sier Medhus.

Klarer ikke møte etterspørselen

GMV på Forus er også på jakt etter nye ansatte.

– Men vi velger å satse på lærlinger istedenfor å hente ansatte hos konkurrenter, sier Talgø.

Det er særlig de siste tre månedene Talgø har merket et kraftig omslag.

– Nå klarer vi ikke tilfredsstille etterspørselen, sier han.

80 prosent av omsetningen leverer GMV til store oljeserviceselskaper med leveranser til markeder som Brasil., Midtøsten og Mexico-gulfen.

– Nye kunder som kommer til oss må regne med en del ukers leveringstid, sier han.

Det er ikke bare for Talgø og GMV å øke kapasiteten over natten.

– Den krisen vi har vært gjennom kan sammenlignes med å totalhavarere en bil. Det tar en del tid å rette opp alle bulkene da. Vi har rett og slett ikke kapital til å øke kapasiteten over natten. Veksten og det vi har vært gjennom gjør at likviditeten er en utfordring, sier Talgø.

I år regner Talgø med å tjene rundt fem millioner kroner før skatt. På det verste var tapene over 20 millioner kroner.(Vilkår)

Er det greit med shorts på jobb?
Vi har sjekket tre arbeidsplasser.
02:43
Publisert: