Norske husholdninger sparte i andre kvartal hele 20,8 prosent av inntekten, tross rekordhøyt vareforbruk. I første kvartal var spareraten på 14,8 prosent, mens den for hele fjoråret lå på rundt åtte prosent.

Årsaken er koronaen, som har ført til en kollaps i tjenestekonsumet, som reiser og restaurantbesøk.

Den rekordlave renten har også bidratt til å fylle opp folks bankkontoer.

DNs Anita Hoemsnes: Dette er forskjellen på sparing og investering
Mange bruker ordene om hverandre, men sparing og investering er to forskjellige ting.
01:34
Publisert:

Det betyr at nordmenn nå har 60–70 milliarder kroner stående i banken.

– Nordmenn har lagret betydelige midler, som de kan begynne å bruke mot slutten av året og neste år, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Han sier tallene viser at inntektssikringen i Norge under koronaen har fungert meget bra. Selv om bortimot en halv million nordmenn ble permittert og sto uten jobb, sørget dagpenger for å holde vareforbruket oppe.

Med mindre noe dramatisk skjer, som en kraftig oppblomstring av smitte, mener han alt ligger til rette for at nordmenn vil bruke mer penger på kjøp av bolig, hytte, bil og båt, og etterhvert også på hotell, restaurant og reiser når smitteverntiltakene fjernes.

Kan bruke mer enn man tjener

Denne pengebingen betyr at nordmenn fremover kan bruke mer enn de tjener, selv om Jullum regner med at spareraten faller etter hvert som økonomien åpnes og tjenestekonsumet øker.

– Dette betyr at oppsiderisikoen har økt. Det betyr rett og slett at forbruksveksten mot slutten av året og neste år kan bli høyere enn inntektsveksten. Håpet er at økonomien med dette henter seg inn igjen raskere, sier Jullum.

En naturlig konsekvens av dette er at boligprisene har hentet seg inn igjen, og vel så det, og at Norges Bank kan bli tvunget til å sette opp rentene igjen.

– Dette er et bilde vi ser igjen i mange land, men mye tydeligere i Norge på grunn av den gode inntektssikringen i form av dagpenger, sier Jullum.

Han presiserer at dette er positivt for økonomien, i en tid der koronaen fortsatt påfører mye skade.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.