– Vi synes det er ganske bekymringsfullt.

Det er sjeføkonom Frank Jullums første reaksjon på uttalelsene USAs president Donald Trump kom med om sin egen sentralbanksjef natt til tirsdag.

Trump sa i et intervju med Reuters at han ikke er overbegeistret over at den amerikanske sentralbanken (Fed) hever renten og at han først om syv år kan si om han er fornøyd med sitt valg av Jerome Powell som sentralbanksjef. Dollaren svekket seg umiddelbart.

– Det er det første klare eksempelet på at en statsleder i et stort vestlig demokrati faktisk begynner å sette spørsmålstegn ved sentralbankens uavhengighet, sier Jullum i Danske Bank.

Drar paralleller til Tyrkia

Det er en uskreven regel og tradisjon at politikere ikke skal påvirke pengepolitikken i landet – ei heller forsøke å snakke opp eller ned egen eller andres valuta.

Frank Jullum.
Frank Jullum. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Se på det som skjer i Tyrkia, så ser du hvor viktig det er at sentralbanken er uavhengig av politisk påvirkning, sier Jullum.

Der har president Recep Tayyip Erdogan nylig innført nye regler for sentralbanken. Han har blant annet senket sentralbanksjefens åremål og har skaffet seg større makt over hvem som blir utnevnt til bankens styre. I tillegg har han satt inn sin egen svigersønn som finansminister.

– Poenget er at det er sentralbanken som må bestemme og ikke politikerne. Det har vært et viktig bidrag for stabilitet i global økonomi og stabilitet i finansmarkedet at sentralbanken har overtatt ansvaret for konjunkturstyringen sånn at det ikke blir overlatt til politikerne som sitter i fire år og skal være populære, sier Jullum.

– Ikke vanlig kost

Amerikanske dollar svekket seg på bred basis i natt. Mot euro har den allerede svekket seg med over én prosent på euro og 0,5 prosent på japanske yen. Dollaren svekker seg også mot kronen, men eurostyrkingen fører samtidig til at kronen får litt juling av euro.

Ingvild Borgen Gjerde.
Ingvild Borgen Gjerde. (Foto: Gunnar Blöndal)

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets mener presidenten har begrenset mulighet til å kontrollere hva Fed gjør, og at han nok vet han gjør seg selv en bjørnetjeneste.

– At en amerikansk president åpenlyst kritiserer sentralbanken er derimot ikke vanlig kost, og det er nok heller dette markedet reagerer på, fremfor en forventning om at Fed faktisk skal føye seg etter Trumps ønsker, skriver hun i tirsdagens morgenrapport.

I intervjuet med Reuters sa Trump at de pågående handelsforhandlingene med Kina og andre land gjerne kunne fått litt hjelp av sentralbanken, slik de andre landene får. Han gjentok også anklagene om at både Kina og eurosonen manipulerer valutaene sine for å forbedre konkurranseevnen.

– Trolig er det først og fremst sistnevnte, ikke kritikken av Fed, som har bidratt til at dollaren har svekket seg på bred basis i løpet av nattetimene, skriver Borgen Gjerde.

– Jeg burde fått hjelp av Fed

Renten på tiårig amerikansk statsgjeld steg også i natt, men har falt noe tilbake i løpet av morgenen.

Sentralbanken økte renten både i mars og juni, og har planlagt ytterligere to renteøkninger i år.

– Jeg er ikke begeistret for å heve renten. Nei, jeg er ikke begeistret. Jeg kaller det ingen handelskrig. Vi forhandler veldig kraftig og sterkt med andre nasjoner. Vi kommer til å vinne. Men under denne perioden burde jeg fått litt hjelp av Fed, sier Trump i intervjuet med Reuters.

Les nøkkelsitatene fra Reuters' intervju med Donald Trump her

Frank Jullum tror Trumps uttalelser kan øke frykten for inflasjon, altså prisstigning, og at amerikansk økonomi blir overopphetet. Han viser til at Trump allerede har annonsert både skattekutt og en infrastrukturpakke som vil gi betydelig fart i amerikansk finanspolitikk mot slutten av året og inn i neste år.

– Hvis dette er begynnelsen på en trend der sentralbankene blir satt under press fra politikerne er det ikke godt nytt for dollaren på lang sikt. At politikere går inn og overprøver sentralbankene er ikke godt nytt for rente- og valutamarkedet eller aksjemarkedet, sier Jullum. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik høres en bitcoinfabrikk ut
Konstant støy fra viftene på bitcoinfabrikken i Hønefoss har fått naboene til å reagere. Selskapet som eier fabrikken har tatt bråket på alvor, de har nå investert syv millioner kroner for å fikse problemet.
00:51
Publisert: