Mandag morgen slipper SSB tall for utenrikshandel med varer i oktober måned, som viser et handelsoverskudd på 84,5 milliarder kroner. Det er det høyeste noensinne.

Den samlede vareeksporten er på rekordnivåer for fjerde måned på rad, ifølge SSB.

Av tallene fremkommer det at Norge solgte gass for rekordhøye summer forrige måned.

Verdien av naturgasseksporten endte på 72,0 milliarder kroner i oktober, en betydelig oppgang fra den forrige rekorden på 48,7 milliarder kroner i september.

Det var også mer enn en femdobling sammenlignet med oktober i fjor. Bakgrunnen for økningen er de historisk høye gassprisene.

Til sammen utgjorde olje og naturgass 66,8 prosent av den totale eksportverdien forrige måned.

Nye rekorder for både metall- og fiskeeksport bidro til at også fastlandseksporten nådde en ny klar rekord i oktober, med 51,6 milliarder kroner. Det er en økning på 30,1 prosent sammenlignet med oktober i fjor.

Særlig det viktigste sjømatproduktet, fersk hel laks, bidro sterkt med seks milliarder kroner, en økning på 25,6 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Oppgangen var drevet primært av høyere pris og eksportvolum for laks.

– Veldig god utvikling

Makroanalytiker Oddmund Berg i DNB Markets er ikke overrasket over det høye eksportoverskuddet i oktober, gitt de ekstremt høye prisene i gass- og oljemarkedet.

– Det er det som driver dette. Det er supersterke tall, og understreker bare den utviklingen vi har sett gjennom hele høsten med gasskrise i Europa, samtidig som sektoren klarer å operere på full kapasitet, sier han.

Men han mener det er nesten like interessant at fastlandstallene i eksporten er såpass gode, siden det er fort gjort å tenke at Norge bare er olje og gass.

– Overordnet er inntrykket man sitter igjen med at prisutviklingen internasjonalt vises i våre eksporttall, og det er en veldig god utvikling for de selskapene som driver med eksport nå. Men vi skal også ha det med oss at veldig mye bare er en prisoppgang, og kanskje ikke har så mye å si som indikator for aktiviteten i økonomien. Sånn sett vil Bnp-tallene for september som kommer på fredag bli mer spennende, sier Berg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.