Gullprisen stiger kraftig mandag morgen og har på det meste vært oppe i 1944,4 dollar per unse, noe som er det høyeste nivået noensinne.

Leder for allokering Torje Gundersen i DNB Asset Management tror prisnivået nå vil stabilisere seg.

– Flere er optimistiske til gullprisen, men jeg tror personlig den har gått mye og ikke vil fortsette ytterligere. Det er ikke rente eller direkte avkastning på gull, noe som gjør det til et risikabelt objekt som det er vanskelig å vurdere verdien på, sier han.

Etter å ha steget mye over tid har gullprisen skutt fart oppover de siste ukene, noe som gjør at gull har gitt en avkastning på over 35 prosent det siste året.

Uvanlig sammenheng

At gullprisen stiger under en økonomisk krise, er ikke uventet. Gull regnes som en trygg havn som investorene strømmer til når det stormer på finansmarkedene. Det som er uvanlig er derimot at gull og aksjer stiger samtidig.

Siden aksjemarkedene bunnet ut 23. mars har den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 steget rundt 43 prosent. I samme periode har gullprisen steget 26,7 prosent.

I en historisk sammenheng er dette svært uvanlig, men det skjedde blant annet da finanskrisen som rammet høsten 2008 gikk mot slutten året etterpå. Da steg både aksjer og gull kraftig, litt på samme måte som nå.

Frykter tilbakeslag

Gundersen mener forklaringen til at både gullprisen og aksjer nå stiger ligger i myndighetenes kraftige tiltak under koronakrisen.

– Årsaken til den stigende gullprisen henger sammen med det ekstraordinære tiltakene myndighetene har satt inn og den høye offentlige pengebruken. Denne gjør at mange frykter inflasjon, og at valutaen kan destabiliseres, sier han.

Da koronakrisen herjet som verst i finansmarkedene i midten av mars ilte sentralbankene til for å støtte opp under både økonomien og markedene. Den amerikanske sentralbanken er den som har gått aller lengst ved å pøse på med tusenvis av milliarder i markedene.

Sentralbankene klarte til slutt å stabilisere markedene, og midt i det som er den verste økonomiske krisen siden den store depresjonen på 1930-tallet, stiger børsene kraftig, blant annet som følge av sentralbankene og myndighetenes tiltak.

Noen frykter at dette vil slå tilbake på økonomien i form av et skremmende ord: Stagflasjon.

Sikring mot høy inflasjon

Å møte økonomisk krise med å bruke mer penger, er vanlig motkonjunkturpolitikk. Når man også trykker mer penger, slik sentralbankene nå gjør i stor grad, kan det i teorien føre til økt prisvekst, altså inflasjon.

Når høy inflasjon kombineres med lav økonomisk vekst, får man stagflasjon. I en slik situasjon kan gull være gull verdt, bokstavelig talt.

Etter et tiår med svært lav inflasjon tror flertallet at økonomer at høy prisvekst er usannsynlig, men dette er altså en av forklaringene til at prisen på gull stiger.

– Hvor lenge vil gullprisen fortsette å stige?

– Hvor langt den vil gå er vanskelig å besvare. Den ekspansive finanspolitikken vil nok pågå, men vi er over det største sjokket etter krisen. Det kan være en grunn til at det ikke vil fortsette videre, men det vil også være avhengig av hvilken grad folket tenker at dette er en sikring mot en høy inflasjon. Gull har jo historisk vist seg å være en trygg havn, samtidig vet vi ikke hvordan den økonomiske politikken vil være etter krisen, sier Gundersen.

«Noen frykter inflasjon»

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management, tror årsaken til gullprisen stiger er at obligasjoner ikke lenger er et godt alternativ for dem som vil sikre seg mot en nedtur i aksjer. I en økonomisk krise blir gjerne renten satt ned, noe som gjør at prisen på statsobligasjoner stiger. Med renter i null eller lavere over hele verden, er det mindre sannsynlig at renten kan falle.

– Nå kommer kanskje ikke renten lenger ned, da kjøper man andre ting for å sikre seg hvis verden går dårlig, sier Bruce, og legger til:

– Noen mener det er fornuftig å investere i gull i en verden hvor noen frykter at økt pengetrykking kan gi inflasjon.

At gullprisen har skutt fart oppover de siste ukene, kan ha sammenheng med økt uro i finansmarkedene. Torsdag forrige uke gikk de amerikanske børsene på sitt største børsfall på fire uker, etter økende smittetall i USA og tegn til at gjenåpningen av økonomien ble satt på pause.

Mandag var utsiktene noe lysere i finansmarkedene, men Bruce har en forsiktig holdning.

– Jeg er overrasket over hvor mye markedet har gått. På lang sikt mener vi aksjer er et bra sted å være, men jeg ville ikke tatt ekstra risiko nå, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.