Meglerhuset Handelsbanken Capital Markets venter at det pågående oppsvinget i både norsk og internasjonal økonomi vil miste styrke i løpet av de neste par årene.

– Særlig i USA ser vi noen risikofaktorer som taler for svakere vekst etter neste år, sier meglerhusets sjeføkonom Kari Due-Andresen.

Svakere vekst ute vil tynge utviklingen også i Norge fra 2019. Dette vil blant annet føre til at veksten i lønningene ikke vil øke ytterligere fra 2018 til 2019, ifølge prognosene.

Dermed vil prisveksten fortsette å holde seg lav, trolig rundt ett prosentpoeng under Norges Banks mål om en årlig vekst i konsumprisene på 2,5 prosent.

– Da tror vi også at Norges Bank vil avstå fra rentehevingene de har varslet fra 2019, sier Due-Andresen.

Styringsrenten vil ifølge prognosen derfor bli holdt på dagens rekordlave nivå på 0,5 prosent de neste tre årene.

– Samtidig ser vi en risiko for at Norges Bank blir stadig mer «haukete», sier Due-Andresen.

Begrepet «haukete» blir brukt om en holdning der sentralbanken ønsker å heve renten for å ha kontroll med inflasjon eller finansielle ubalanser i økonomien.

Due-Andresen peker på at aktiviteten i norsk økonomi til neste år trolig tar seg over det som er antatt normalvekst i økonomien, samtidig som boligprisnedgangen snur til oppgang i løpet av året. Dette kan få Norges Banks hovedstyre til å sette opp renten for å motvirke en eventuelt tiltagende kredittvekst i husholdningene når boligmarkedet bedres.

– I så fall kan vi ikke utelukke en renteoppgang allerede fra neste høst. Men det er altså ikke vårt hovedscenario, sier hun. (Vilkår)

Meretes utvalgte vin: Syrah til høstens viltkjøtt
DNs vinanmelder Merete Bø presenterer vin til høstens viltkjøtt. Ukens anbefalte er Graillot, Crozes-Hermitage 2015, laget på syrah, som Merete Bø gir 90 poeng.
00:42
Publisert: