Det er gått over tre døgn siden USA økte tollsatsen på en rekke kinesiske varer.

Den kinesiske handelsdelegasjonen har reist tilbake til Kina, tilsynelatende uten å ha kommet noe nærmere en avtale med amerikanerne. Ingen toller er reservert.

Danske Bank ser en økende risiko for at handelskrigen trekker ut i andre halvår uten en løsning.

Forhandlet i kun halvannen time

Selv om Kinas visestatsminister Liu He og USAs president Donald Trump har gitt uttrykk for at forhandlingene har gått «sånn passe», mener Danske Bank at den faktiske utviklingen viser en langt større krise.

  • Samtalene torsdag varte kun i en og en halv time, og kilder tett på forhandlingene sier at det var lite eller ingen bevegelse i den ene eller andre retningen.
  • Nye toller ble innført. Kina lovet mottiltak.
  • Fredag morgen skrev Donald Trump på Twitter at det ikke var grunn til å forhaste seg for å få på plass en avtale. Han skrev også at det er igangsatt en prosess for å ilegge 25 prosent toll på nye varer verdt ytterligere 325 milliarder dollar.
  • Også fredagens forhandlinger varte kun halvannen time.
  • USA har angivelig gitt Kina en måned på å komme med en avtale. Hvis ikke vil resten av Kinas eksport ilegges toll.
  • Da visestatsminister Liu He i helgen kom hjem til Kina sa han i et intervju med den statseide tv-kanalen CCTV at man er blitt enige om mange ting, men at det samtidig er ulik oppfatning av en del problemstillinger. He sier blant annet at Kina ikke kan komme med innrømmelser om «prinsipielle saker». Visestatsministeren skal også ha snakket om hvor balansert teksten i avtalen burde være og skal ha ytret følgende: «Enhver nasjon har sin verdighet, så teksten burde være balansert».

Tror ikke Kina gir etter

«Mens det er positivt at begge sider uttrykker en vilje for å fortsette forhandlingene og anser samtalene som konstruktive, er det faktum at de bare forhandlet halvannen time hver dag et tegn på at det ikke var noen bevegelse på kinesisk side og at det ikke gjorde det lettere for Kina å komme med innrømmelser etter å ha fått kastet nye toller på seg», skriver Danske Bank.

Når visestatsminister Liu He snakker om «prinsipielle saker» tror Danske Bank det dreier seg om USAs ønske om at Kina må endre loven. Ifølge banken stoler ikke USA på at Kina vil leve opp til avtalen, og anser derfor lovfestede handelsbestemmelser som nødvendig.

«Å endre kinesiske lover er ikke bare å gjøre, og å tvinge Kina til å gjøre det vil føles som et tap av suverenitet og verdighet», skriver Danske Bank.

«Smerte i finansmarkedene»

Tross alle utfordringene, tror banken på en handelsavtale. Veien fremover blir dog vanskeligere enn det markedene så langt har forestilt seg.

«Vi ser nå en økende sannsynlighet for at vi kommer inn i andre halvår før en avtale nås og at det eskaleres mer før det blir gjort. Det er en økende risiko for at det eneste som vil få seriøse samtaler i gang igjen er mer smerte i finansmarkedene og de respektive økonomiene, som vil gi det nødvendige presset for å få avtalen på plass», skriver Danske Bank.

Så langt har ikke opptrappingen slått voldsomt ut i finansmarkedene. Tvert imot har Shanghai-børsen steget siden fredag morgen forrige uke. Det samme har børsindeksene på Wall Street.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.