Forrige uke slo president Donald Trump fast at han er klar til å innføre toll på alle kinesiske importvarer. Totalt vil import verdt over 500 milliarder dollar bli berørt av den nye straffetollen, noe som tilsvarer verdien av omtrent all kinesisk import til USA i 2017.

I 2017 var verdien av amerikanske varer Kina importerte 129,9 milliarder dollar. Kina har altså ikke mulighet til å svare med samme mynt, dersom USA velger å eskalere handelskrigen ytterligere.

Likevel vil USAs økonomi kunne bli rammet hardt. Oxford Economics spesialiserer seg på økonomiske analyser, og de har regnet på hvor hardt USA kan bli rammet av en handelskrig.

Derfor vil USA gå til handelskrig

Analysebyrået peker på tre årsaker til at USA går inn i en handelskrig:

For å få bukt med handelsunderskuddet til USA.

For å få en slutt på det de mener er en urettferdig økonomisk politikk fra Kina, som subsidiering av egen industri og diskriminering mot utenlandsk virksomhet.

For å begrense kinesernes strategiske ambisjoner.

Kina, på sin side, ønsker å beholde dagens regelverk innen handel. Dessuten er de mer sårbar i en handelskrig, fordi de ikke importerer like mye fra USA som USA importerer fra Kina.

Derfor er det gunstig for Kina å unngå handelskrig, samtidig som de ikke vil fremstå som et mobbeoffer for USA og Donald Trump. De har heller ingen planer om å justere ned egne strategiske ambisjoner.

700.000 kan miste jobben i USA

USA har allerede innført toll på 25 prosent på kinesiske importvarer for 34 milliarder dollar. Dette skal snart økes til 50 milliarder dollar. Kina har innført tilsvarende toll.

Dersom USA i tillegg innfører en straffetoll på ti prosent på kinesiske importvarer til en verdi av 400 milliarder dollar og Kina svarer med en straffetoll på 25 prosent på alle amerikanske varer, så vil det redusere amerikansk økonomisk vekst med 0,7 prosentpoeng i 2019.

Kinesisk vekst vil bli redusert med 0,8 prosentpoeng, mens global økonomi vil bli redusert med 0,5 prosentpoeng.

I 2020 vil det totale veksttapet øke til én prosent i USA og 1,3 prosent i Kina. 700.000 vil miste jobben i USA, mens tallet vil være mye høyere i Kina, ifølge rapporten som ble publisert mandag denne uken.

Fangens dilemma og Nash-likevekt

Oxford Economics mener at det kan være vanskelig å unngå at handelskrigen eskalerer videre, og for å forklare dette peker de på et kjent problem: fangens dilemma.

Fangens dilemma er noe som oppstår når to spillere, i dette tilfellet USA og Kina, ikke vet hva den andre vil gjøre. Det vil lønne seg for både USA og Kina ikke å innføre straffetoller, men bare dersom motparten også velger ikke å gjøre det.

Den nobelprisvinnende matematikeren John Forbes Nash jr. fant ut at spillerne i et slikt tilfelle har gode grunner for ikke å samarbeide.

I den biografiske filmen om Nash, «A beautiful mind», forklarer Nash (spilt av Russell Crowe) spillteorien sin til sine studiekamerater i en scene der de skal sjekke opp en dame på en bar.

Dersom alle tenker på seg selv og sjekker opp den peneste damen, så vil alle trolig bli avvist. Ingen av de andre jentene vil ønske å være annetvalget, og derfor vil alle guttene gå alene hjem.

Dersom guttene samarbeider og avtaler å sjekke opp den peneste damens mer alminnelige venninner, så vil alle kunne danse inn i natten.

Slik er det for USA og Kina også, problemet er bare at de ikke stoler nok på hverandre til å lage en avtale. Dersom Kina går med på å droppe straffetollene, og Donald Trump ikke velger å gjøre det samme, så vil det ramme Kina hardt. Det samme gjelder for det motsatte tilfellet.

Det beste valget for USA, uavhengig av hva Kina gjør, er å innføre straffetoller. Bare slik kan de unngå å komme ut som taperen. Dersom Kina ikke svarer med straffetoller, så vinner USA. Dersom Kina svarer med straffetoller, så vinner ingen. Det samme gjelder selvfølgelig andre veien.

Dette kalles for Nash-likevekten.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Stor tv
Gråbein finner en stor tv, til en rimelig penge.
02:34
Publisert: