Markedsreaksjonene lar ikke vente på seg onsdag morgen, og igjen er det kinesiske aksjer og valuta det går hardest utover i den stadig eskalerende handelskrigen mellom Kina og USA.

Natt til onsdag varslet president Donald Trump at USA nå er i ferd med å lage en liste over produkter som skal inngå i en ny straffetoll på ti prosent som vil beløpe seg på 200 milliarder dollar.

Ifølge den amerikanske handelsrepresentanten Lightizer vil straffetollene tre i kraft om et par måneder.

Det var fredag forrige uke at USA innførte toll på kinesiske varer til 34 milliarder dollar til en tollsats på 25 prosent. Kina svarte umiddelbart med tilsvarende toll.

«Vil ha vesentlig påvirkning på kinesisk vekst»

Siden handelskrigen mellom de to stormaktene offisielt brøt ut på fredag, har markedene fått tid til å hente seg litt inn. Onsdag morgen bærer det utfor igjen.

Den kinesiske valutaen yuan svekker seg med rundt 0,5 prosent mot dollaren, og dermed er oppgangen fra de siste dagene borte. En dollar ligger på rundt 6,67 yuan onsdag morgen. Andre asiatiske valutaer svekker seg også.

Tollen på kinesiske varer til 34 milliarder dollar skal etter planen økes til 50 milliarder i slutten av juli. Dersom tollen på kinesiske varer til ytterligere 200 milliarder dollar blir innført, vil tollen totalt omfatte rundt halvparten av Kinas eksport til USA, som er på drøye 500 milliarder dollar.

– Den nye runden med straffetoll vil uten tvil svekke kinesisk vekst i større grad enn tollene på 34 milliarder dollar som er innført. En toll på 200 milliarder dollar vil ha en vesentlig påvirkning på kinesisk vekst, sier Amy Yuan Zhuangi, som er Nordea Markets sjefanalytiker i Asia, i en rapport onsdag morgen.

De nye tollene kan påvirke renten i USA

Det kinesiske handelsdepartementet sa onsdag morgen at de ikke vil akseptere de nye tollene fra Trump, og at de ikke vil ha noe annet valg enn å svare. I en uttalelse sier departementet at de er sjokkerte over Washingtons handlinger og at de skader Kina, hele verden og USA selv.

Zhuangi i Nordea Markets påpeker det samme. Tollene som ble innført forrige uke var rettet mot industrien. Amerikanske myndigheter har lagt ut en liste over de kinesiske varene som eventuelt vil bli rammet av de nye tollsatsene, og her kommer det frem at det i større grad er konsumvarer som klær, elektronikk og møbler som rammes.

– I og med at disse varene utgjør en stor del av amerikanske import fra Kina, kan de nye tollsatsene påvirke prisveksten i USA, og dermed også rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken, sier Zhuangi.

Aksjemarkedet faller kraftig

De tiårige amerikanske statsrentene faller rundt 0,5 prosent onsdag morgen, mens fremtidskontraktene for den brede børsindeksen S&P500 faller 0,8 prosent.

– Aksjemarkedet i Asia har reagert med kraftig nedgang i morgentimene, sier Marit Øwre-Johnsen, som er valutaanalytiker i DNB Markets i rapport onsdag morgen.

Indeksen CSI 300 består av de største aksjene på de kinesiske børsene i Shenzen og Shanghai, og faller 1,82 prosent. Hongkong-børsen faller 1,46 prosent.

Valutaanalytikeren skriver at bransje- og interesseorganisasjoner vil ha muligheter til å komme med innspill til listen over kinesiske varer som skal rammes av straffetollen før den innføres.

– Spørsmålet er om det stopper her. Trump har tatt til orde for at han vil ilegge straffetoll til en samlet verdi av 500 milliarder dollar, som tilsvarer omtrent all verdi av kinesisk import i fjor, skriver Øwre-Johnsen.(Vilkår)

Er lege i ferd med å bli et lavstatusyrke?
Andelen kvinnelige leger øker. Gjør det noe med yrkes status?
01:33
Publisert: