Sølve Refsnes viser vei inn i en cabincruiser fra Saga som ligger fortøyd ved flytebrygga i Leangbukta. Båten er utstyrt med stor salong og to kabiner. Prisen ligger på rundt to millioner kroner.
– I år har vi solgt flere av disse store båtene, sier Refsnes, daglig leder i Refsnes Maritime, som selger båter som Nordkapp, Saga, Quicksilver og Zodiac.
Det gode været har gjort sitt for båtsalget til Refsnes Maritime, som har økt omsetningen med rundt 40 prosent. Ikke bare selger de flere båter, snittprisen har også steget. Selskapet har solgt flere av båtene til Saga, hvor Refsnes også er styreformann.
– Vi får god drahjelp av kronekursen, sier Refsnes.
Saga er en av de få norske båtprodusentene som har beholdt produksjonen på norsk jord, noe som har slått heldig ut de siste årene. Refsnes forklarer at den svake kronene har gjort at de har styrket posisjonen sin mot mange av konkurrentene. I tillegg har de økt eksporten.
Analytikerne overrasket
Oljeprisfallet høsten 2014 førte til en kraftig svekkelse av kronen, noe som i hovedsak har bidratt til å styrke norsk næringsliv. Derimot er den svake kronen dårlige nyheter for bedrifter som importerer varer fra utlandet og selger i Norge.
I mai skrev DN om båtprodusenten Askeladden, som fikk redusert resultatet i 2017 med 80 prosent på grunn av den svake kronen. Da var analytikerne samstemte om at kronen skulle styrke seg, men slik har det ikke gått.
Euroen koster nå 9,57 kroner, drøye ti øre mer enn i mai. Sjeføkonom i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management, Bjørn Roger Wilhelmsen, er overrasket over utviklingen.
– Kronen er overraskende svak, svakere enn jeg trodde før jeg gikk ut i ferie, sier han.
Handelskrig og ferie får skylden
Mandag denne uken sa valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til DN at mye av kronesvekkelsen skyldes handelskrigen, og at kronen kan svekke seg mer dersom handelskrigen eskalerer.
Wilhelmsen er mer optimistisk.
– Jeg velger å stå på at vi vil se en sterkere krone fremover, til tross for uroen som handelskrigen skaper. Jeg tror kronestyrkelsen kun er forsinket, sier Wilhelmsen.
Han trekker frem at det går bra med norsk økonomi og at sentralbanken svarer på dette med å varsle renteheving i september. Bortsett fra USA og kanskje Storbritannia er det ikke mange andre land som planlegger renteheving med det første. Derfor burde kronen styrke seg, spesielt mot euroen.
– Det motsatte har skjedd den siste måneden, kronen har svekket seg. Det er vanskelig å forklare hvorfor. Handelskrigen mellom Kina og USA har antagelig en negativ effekt på norsk krone. I tillegg så pleier avtagende risikovilje å være negativt for kronen, sier sjeføkonomen.
Han understreker at når likviditeten er lav, slik den er på sommeren, så kan dårlige nyheter gi større utslag i kronekursen en ellers. Derfor tror Wilhelmsen at kronen vil styrke seg utover i august når fellesferien tar slutt.
De som har flagget ut får svekkelsen i fleisen
Leif Bergaas, daglig leder i båtbransjeforbundet Norboat, forklarer at den svake kronen slår ulikt ut for de norske båtprodusentene.
– De som har hovedmarkedet sitt i Norge og produserer båtene i utlandet, de får den svake kronen midt i fleisen, sier Bergaas.
Etter finanskrisen i 2008 falt salget av fritidsbåter i Norge kraftig. Ifølge Bergaas ble salget redusert med 60–70 prosent på få år, noe som førte til at mange båtprodusenter måtte gi tapt, og at mange flyttet produksjonen til utlandet. Eksempler på båtprodusenter som har flyttet produksjonen utenlands er Askeladden, Marex, Windy og Nordkapp.
– Effekten av å flytte produksjonen utenlands har forsvunnet litt nå på grunn av valutasvingningene, sier Bergaas.
For de båtprodusentene som har beholdt produksjonen i Norge, som for eksempel Saga, er den svake kronen gunstig. De ikke opplever den samme kostnadsøkningen som en del av konkurrentene, noe som gjør at de styrker sin posisjon i markedet, forklarer Bergaas. (Vilkår)