Med en norsk økonomi som går stadig bedre, en oljepris på over 70 dollar fatet og en varslet renteheving til høsten, skulle alt ligge til rette for at kronen omsider kunne begynne å styrke seg.

Etter at fjorårets sommerferie gikk inn i historiebøkene som en av de dyreste i historien, lå det an til at årets Europa-ferie skulle bli billigere. Etter å ha styrket seg i flere uker satte kronen årsbeste i juni, da en euro kostet like under 9,40 kroner. Den kursen må du se langt etter i dag.

Etter en solid kronesvekkelse forrige uke koster en euro nå 9,58 kroner. Det er på nivå med sommeren 2017, og et godt stykke unna det nivået analytikerne spådde i vår.

Pessimistene har rett – så langt

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets har hatt et av de mer pessimistiske anslagene.

– Vi har ikke endret vårt syn på kronekursen. Vi venter at den vil holde seg på rundt 9,50 i tredje kvartal, men at den vil avslutte året på 9,40 mot euroen, sier Knudsen.

DNB Markets har et anslag på 9,40 mot euroen om en måned, mens de tror kronen vil styrke seg til 9,30 innen oktober. SEB tror kronen vil styrke seg til 9,25 i tredje kvartal.

En del av kronesvekkelsen henger sammen med at oljeprisen har falt rundt fem dollar, men Knudsen skylder også på Donald Trump og handelskrigen.

– Handelskrigen øker usikkerheten i markedene, og investeringer blir satt på vent. Det gjelder også for den norske kronen, sier valutastrategen.

Varslet om risikoen tidligere i år

Knudsen understreker at kronen i utgangspunktet ville vært ganske populær blant investorene, fordi det går mot en renteheving over sommeren. Samtidig er det to andre faktorer som påvirker kronekursen: Oljeprisen og volatiliteten. Når oljeprisen faller, er det negativt for kronen. Økt usikkerhet er også dårlig nytt for kronen. Nå skjer begge deler på en gang.

– Vi varslet om at handelskrigen er en av risikofaktorene for kronekursen tidligere i år.

Investorer som hadde planlagt å kjøpe seg opp i kroner ser nå at risikoen rundt den investeringen øker. Da velger de heller andre investeringer, sier Knudsen.

– Det er ikke så store endringer i porteføljene som skal til før en kroneoppgang blir satt på vent. Vi har i det siste sett at investorene har gått tilbake til kronen, men volumet har vært begrenset, sier han.

Tror kronen kan nærme seg rekordnivåer

USA har truet med å eskalere handelskrigen ytterligere ved å innføre nye straffetoller mot Kina, og det er satt en rekke frister utover sommeren og høsten i forbindelse med dette. Derfor tror Knudsen at kronen vil holde seg svak fremover.

– For at kronen skal svekke seg videre, så må vi se en eskalering. Det betyr ny informasjon for markedet, sier Knudsen.

– Så du tror kronen kan svekke seg mer?

– Ja, det tror jeg, og det har vi varslet om før. Dersom handelskrigen eskalerer, så kan kronen svekke seg ytterligere. Da kan vi fort komme tilbake til nivået fra desember, da kronen lå på 9,99 mot euroen. Det kan ikke utelukkes, sier Knudsen.

Han understreker at dersom dette skal skje, så må det komme ny informasjon om handelskrigen og hvilke effekter den vil ha.

I desember 2017 kostet en euro 9,99 kroner, noe som var det svakeste nivået for kronen siden finanskrisen.(Vilkår)

På Kjøkkenbenken: Hackit
Mathia Steinbru viser hvordan man bruker en Hackit.
00:55
Publisert: