Fondsforvalteren Storebrand har kvittet seg med store mengder aksjer og går undervekt i aksjer i juni for første gang siden høsten 2011.

– Ellers var vi undervekt under finanskrisen fra mai 2008, og da varte det i ti måneder. Jeg vet ikke hvor lenge dette vil vare, vi ser ikke for oss noen finanskrise, understreker porteføljeforvalter Olav Chen.

Solgt for flere milliarder

I begynnelsen av mai kom president Donald Trump med noen meldinger på Twitter som slo inn som en bombe i finansmarkedene. Han varslet en kraftig opptrapping av handelskrigen mot Kina ved å øke tollen på importvarer fra ti til 25 prosent.

– Vi kastet oss rundt og begynte å selge aksjer noen dager etter twittermeldingene fra Trump, sier Chen.

– Hvor mye aksjer har dere solgt?

– Vi har solgt aksjer for flere milliarder i mai og også i denne uken. Dette gjelder for våre taktiske mandater, som vi har ansvaret for i Allokeringsgruppen. Markedssynet gjelder for rundt 30 fond og mandater for rundt 80 milliarder, sier Chen.

Porteføljeforvalteren var nylig i Kina, og ble ikke noe mer positiv etter det besøket.

– Jeg kom hjem fra Kina forrige uke, og det har vært en betydelig eskalering i retorikken fra kinesiske myndigheter, sier Chen.

En kald økonomisk krig

I en rapport til kundene med tittelen «Sold in may and went away», skriver Chen om hvordan handelskrigen og stormaktsrivaliseringen nå er umulig å skille fra hverandre.

– Handelskrigen og teknologikrigen har smeltet sammen til en økonomisk kald krig. Det gjør oss mer redde for en langvarig konflikt, sier Chen, og legger til:

– Dette er ikke noe Kina kan slippe unna med ved å kjøpe noen flere amerikanske varer og dermed bedre handelsbalansen. Det stikker dypere enn det. USA ser på Kina som en økonomisk trussel.

Chen trekker frem at svartelistingen av den kinesiske mobilprodusenten Huawei kom som en direkte konsekvens av bruddet i forhandlingene mellom USA og Kina.

– Det var alvorlig dra Huawei ble dratt inn i handelskrigen, sier han.

Lenger unna hverandre nå

Chen har i likhet med resten av markedet trodd at det skulle gå mot en snarlig løsning i handelskrigen. Nå er han ikke like sikker.

– Slik jeg ser det er USA og Kina lenger unna hverandre i forhandlingene nå enn de har vært på lenge, sier han.

Et argument som Chen har brukt tidligere, er at ingen av partene har råd til en handelskrig.

– Nå har aksjemarkedet kommet tilbake, og Kina har pumpet masse penger inn i egen økonomi. Begge parter er mer klare for en konfrontasjon nå enn for seks måneder siden, sier Chen.

Også bankmeglerhuset DNB Markets har snudd i sitt syn på handelskrigen denne uken.

– Vi tror nå at sannsynligheten for en videre eskalering i handelskrigen er mer sannsynlig enn en fredelig løsning mellom Kina og USA, skrev sjeføkonom Kjersti Haugland i en rapport på mandag.

Likevel opprettholder de sitt synspunkt om at en slik eskalering vil være negativ, men ikke katastrofal, for oppsvinget i verdensøkonomien. DNB Asset Management har anbefalt å ikke selge aksjer i mai. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.