Vi oppdaterer saken!

Fredag sto lastebiler i kø for å komme over grensen mellom Mexico og USA før de nye tollene skulle tre i kraft på mandag neste uke. Men så, natt til lørdag, annonserte president Donald Trump at tollene ikke blir noe av:

– Jeg er glad for å kunne fortelle at USA har inngått en signert avtale med Mexico. tollene som skulle bli implementert på mandag, er derfor suspendert på ubestemt tid, skriver presidenten på Twitter.

Nye steg mot innvandring

Da Trump på svært overraskende vis varslet Mexico-tollene for noen uker siden, begrunnet han dette med ulovlig innvandring. Nå sier presidenten at Mexico til gjengjeld har gått med på å kraftige tiltak for å begrense migrasjonen gjennom landet og over grensen til USA.

– Dette blir gjort for å begrense eller eliminere ulovlig innvandring fra Mexico og inn til USA, skriver Trump videre.

USAs utenriksdepartement sier at Mexico vil ta helt nye steg for å stanse migrantrømmen fra Mellom-Amerika. Mexico har også forpliktet seg til å bekjempe menneskehandlere og deres nettverk.

– Det inkluderer utplasseringen av soldater gjennom hele Mexico, men med deres sørlige grense som den høyeste prioriteten, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

I avtalen skal Mexico også ta tilbake migranter som har nådd USA, men som venter på at deres asylsøknader skal behandles. Migrantene må ifølge avtalen ikke søke asyl i Mexico først, slik Trump-administrasjonen tidligere har ønsket.

Spenninger

Mexicanske diplomater ledet av utenriksminister Marcelo Ebrard har denne uken ført tollsamtaler i Washington med amerikanske myndigheter.

Bakteppet er migrantstrømmen gjennom Mexico som har forarget Trump-administrasjonen. Trump-administrasjonen har vist til tall fra amerikansk grensepoliti som viser at 132.000 mennesker er blitt anholdt eller pågrepet på den amerikanske grensen mot Mexico i løpet av mai. Det er første gang siden april 2007 at det er blitt gjort flere enn 100.000 anholdelser på en måned.

Samtalene har tidvis vært preget av spenninger, der Mexico har anklaget USA for å ønske «raske og umiddelbare» løsninger. Washington har på sin side minnet mexicanske diplomater om den overhengende faren for økte tollsatser.

Omstridt tollpolitikk

Det ser ut til å ha funket. USA er blant Mexicos aller viktigste handelspartnere og amerikanere kjøpte i fjor mexicanske varer til en verdi av 378 milliarder dollar, rundt 3.260 milliarder kroner.

Økte tollsatser ville imidlertid også rammet amerikanske importører og forbrukere, noe som har gjort at Trump har slitt med å få støtte i sitt eget parti. En rekke ledende republikanere i Kongressen har gått ut mot presidentens tolltrusler.

Trump kunngjorde i forrige uke at USA ville innføre toll på 5 prosent på alle mexicanske varer som importeres til USA fra 10. juni. Tollsatsen skulle øke til 10 prosent 1. juli, og deretter med 5 prosentpoeng hver måned, inntil den var ment å nå 25 prosent 1. oktober, hvis Mexico ikke klarte å hindre migranter i å ta seg ulovlig over grensen til USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.