– Arbeidsledigheten har falt mye, investeringene har steget mye, sentralbankene begynner å sette opp rentene og de lange rentene har steget og vil sannsynligvis forsette å stige, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

– Det er helt klart at dette er starten på slutten av oppgangskonjunkturen, sier han.

Børsfallet for to uker siden, ble avløst av det som var den sterkeste uken på Wall Street siden 2013.

Oslo Børs har stort sett fulgt den globale utviklingen. Mandag var de amerikanske børsene stengt på grunn av feiringen av President's Day. Tirsdag åpnet hovedindeksen ved Oslo Børs flatt, men er etter hvert opp rundt 0,10 prosent.

Sjeføkonom Andreassen mener børsuroen kan være over for denne gang, men advarer om at en større nedgang ligger lenger frem i løypa.

– Modnes

– Nedturene på Oslo Børs er normalt på mellom 40 og 60 prosent, men det vil avhenge av hvor mye aksjekursene har steget og hvor hard nedgangen i global økonomi blir. Vi er i siste fase, men det kan godt vare ett år eller to til, sier han og legger til:

– Den internasjonale oppturen er sprek nå, men den modnes. Det å tro at vi aldri skal få store børsfall igjen, er å tro på julenissen.

Sjeføkonomen ser med bekymring på spesielt amerikansk økonomi.

– USA har ligget lengst fremme i den globale oppgangskonjunkturen. Der kan det skje ting i løpet av 2018, sier han og peker på eskalerende budsjettunderskudd.

– På toppen av et kjempestort budsjettunderskudd, har det blitt vedtatt en stor skattelette og store utgiftsøkninger. Det er ikke bærekraftig, og mye kan skje. Både dollar og rentene kan skape problemer, sier Andreassen.

Utviklingen på børsen siste fem år.
Utviklingen på børsen siste fem år. (Foto: Skjermdump/DN Investor)

Inflasjonsfrykt

Børsraset for to uker siden ble utløst av større lønnsvekst enn ventet i USA – og forventninger om at det vil gi inflasjon og høyere rentenivå. Dette førte til at lange renter steg.

– Forventningene var veldig høye, og da skal det lite til å skuffe, påpeker Andreassen.

Han viser til at aksjemarkedene har steget mye over tid.

– Det er ikke billig lenger, noen er dyre. Det er når folk ikke ser risikoen, at den er der, sier sjeføkonomen.

– Berg-og-dalbane

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets ser for seg «en humpete utvikling» fremover.

– Snakk om berg-og-dalbane, skrev han i meglerhusets morgenrapport mandag.

– Det er fort gjort å tenke at uroen er over, men vi må nok regne med litt humpete utvikling fremover. Denne korreksjonen ligner en del på tidligere korreksjoner, og normalt tar det litt tid før markedet stabiliseres, skrev Olsen.(Vilkår)

Er bitcoin en boble?
Gjestene til sentralbanksjefens årstale er svært uenige i sine syn på kryptovaluta.
03:40
Publisert: