For første gang på et tiår vokser verdens største økonomier i takt, som et resultat av lave renter fra sentralbankene og at finanskrisene som blant annet har herjet i USA, Hellas og Brasil virker å være over, skriver Wall Street Journal.
Samtlige 35 land i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) er nemlig på vei mot økonomisk vekst i år. OECD er en internasjonal organisasjon av industriland.
Dette er den første gangen siden 2007 at økonomiene til samtlige land i gruppen vokser, skriver Wall Street Journal. I tillegg er det tidspunktet med størst antall akselererende økonomier siden 2010, et år hvor mange land opplevde en kortvarig opptur etter den globale finanskrisen.
Det internasjonale pengefondets (IMF) prognoser fra juli, spådde at den globale økonomiske produksjonen ville vokse med 3,5 prosent i år og 3,6 prosent i 2018. Til sammenligning vokste den 3,2 prosent i 2016.
Sjelden hendelse
Det er ikke ofte det har vært vekst i alle landene i OECD samtidig. I de siste 50 årene har det skjedd i 2007, slutten av 1980-tallet og i noen år før oljekrisen som startet i 1973, ifølge Wall Street Journal.
– Det er ikke et spesielt raskt eller spennende tempo, mer sakte og metodisk, men det får gjort jobben, sier sjeføkonom Josh Feinman i Deutsche Asset Management til avisen.
Den positive globale utviklingen kommer samtidig som flere land opplever nasjonalistiske bevegelser som er skeptiske til global handel og finanssektoren. I USA har den selverklærte økonomiske nasjonalisten Steve Bannon frem til forrige uke hatt en viktig posisjon i Det hvite hus.
Det er en rekke grunner for veksten, skriver Wall Street Journal, og trekker spesielt frem at land som kriserammede Hellas begynner å komme seg. Vekst på én prosent for landets økonomi er det beste grekerne har hatt på ti år.
Eliten samles
Flere internasjonale banksjefer samles denne uken i Jackson Hole for den årlige konferansen til Den amerikanske sentralbanken. Om disse bankene trekker tilbake finansiell stimulering i for stor grad kan det skade utviklingen, skriver Wall Street Journal.
Både den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen og Mario Draghi, sjef for Den europeiske sentralbanken (ECB), skal holde taler i Jackson Hole.
De kan peke på det globale bakteppet for å rettferdiggjøre planer om å trekke tilbake stimuleringsprogrammer, skriver Wall Street Journal.
Avisen sikter til at Den amerikanske sentralbanken i september har planer om å redusere sin portefølje med 4500 milliarder dollar for å få ned renter og skape incentiver for at investorer, husholdninger og forretninger kan ta større risiko. Samtidig nærmer Den europeiske sentralbanken seg slutten av sitt program for obligasjonskjøp. (Vilkår)