Farten i tysk industri fortsetter å dabbe av. Etter knallsterk vekst gjennom fjoråret, har en rekke nøkkeltall vist at farten i Europas største økonomi har falt tilbake våren 2018.

Den tyske Ifo-indeksen falt fra 102,3 til 101,8 poeng i juni, noe som er det laveste nivået på ett år for det som er av de viktigste økonomiske indikatorene for tysk industri. Fallet var ventet av analytikerne på forhånd.

– Tysklands økonomiske boom er over og økonomien er på vei mot en mer normal vekst, sier Ifo-økonom Klaus Wohlrabe til Reuters.

Ifo-indeksen sier noe om bedriftenes nåværende posisjon, men også om deres forventninger til fremtiden. Den mest markerte nedgangen kom innen forventningene til fremtidig handel, noe Wohlrabe forklarer med handelskonfliktene som president Donald Trump har sparket i gang denne våren.

Ser tre mulige scenarioer

Totalt sett er tyske bedrifter fremdeles positive til fremtiden, selv om de forventer lavere vekst enn før. Når det kommer til handel er derimot bildet snudd. For første gang siden februar 2015 har bedriftene et svakt negativt syn på den fremtidige handelen.

«Det var kun et lite pusterom. Etter stabiliseringen i mai går det igjen utfor for den ledende økonomiske indikatoren», skriver den tyske storbanken ING i et notat.

ING skriver på at usikkerheten for fremtiden nå har økt betraktelig, og de peker på tre mulige scenarioer:

  • En midlertidig brems i den økonomiske veksten.
  • En overgang til en permanent svakere vekst.
  • Begynnelsen på slutten på en lang og imponerende vekstperiode som begynte i 2009.

Ifo-indeksen har ofte vært en god indikator for veksten i tysk økonomi, noe Nordea-analytiker Andreas Wallström viser ved hjelp av en graf har lagt ut på Twitter:

Tror veksten vil bli moderat

Kyrre Amdal i DNB Markets skriver i en morgenrapport at nivået for Ifo-indeksen fremdeles er litt over normalt, ment at forventningsindeksen er på den svake siden.

– For industrien var det særlig nåsituasjonen som trakk ned. Ifo-indeksen tyder på at den kraftige medvinden i tysk aktivitet er i ferd med å stilne og at veksten i andre kvartal blir moderat, skriver Amdal.

Joerg Kraemer, sjeføkonom i Commerzbank, sier at den svake Ifo-indeksen, sammen med risikoen for en handelskrig, tyder på ikke bare en liten fartsdump for den økonomiske veksten, men en oppbremsing som kan vare ut året. Han tror på en økonomisk vekst i Tyskland på to prosent i år, og mener veksten kan bli enda lavere.

Før helgen fikk vi en annen viktig indikator, nemlig PMI-tallene. Disse viste at det fremdeles er god fart i tysk økonomi, men at farten fortsetter å sakke av i produksjonssektoren. (Vilkår)

SV har oppsummert før sommeren: -Alle er nå trøndere
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN kommenterer hvor tøffe trøndere har vært lenge før trønderfylkene ble sammenslått.
01:40
Publisert: