Da Det internasjonale pengefondet (IMF) la frem sine prognoser i april, sa de at koronakrisen kun kan sammenlignes med depresjonen på 1930-tallet. Da de onsdag la frem nye prognoser, er de enda mer pessimistisk.

I en rapport med tittelen «En krise som ingen annen» slakter IMF sine tidligere estimater og kutter anslaget på global bnp-vekst med 1,9 prosentpoeng.

De tror nå at global økonomi vil gå tilbake med hele 4,9 prosent i år, etterfulgt av en vekst på 5,4 prosent til neste år.

«Samlet gjør dette at globalt brutto nasjonalprodukt vil være 6,5 prosent lavere i 2021 enn i anslagene fra januar i år», skriver IMF.

IMF kutter også vekstanslagene for neste år.

«Koronapandemien har hatt en mer negativ påvirkning på aktiviteten i første halvdel av 2020 enn ventet, og innhentingen er anslått å bli mer gradvis enn tidligere prognoser har vist», skriver de.

Advarer om mulig børsfall

Samtidig advarer IMF om risikoen for en ny runde med børsfall og finansiell uro.

«Størrelsen på den nylige rekylen i finansmarkedet virker frakoblet fra underliggende vekst, noe som øker risikoen for at finansielle forhold kan strammes inn igjen», skriver de i rapporten.

IMFs sjeføkonom Gita Gopinath har nylig advart om det samme på bloggen til IMF.

– Vi ser en slående frakobling i finansmarkedene fra den virkelige økonomien, med finansielle indikatorer som peker mot sterkere innhenting enn faktisk aktivitet indikerer, skrev Gopinath forrige uke.

Til tross for det verste børsfallet siden finanskrisen, har det amerikanske aksjemarkedet snart hentet inn hele fallet. Siden bunnen 23. mars har den brede børsindeksen S&P 500 steget nær 40 prosent. Teknologibørsen Nasdaq er på nye rekordnivåer, og steg tirsdag for åttende dag på rad.

– Denne frakoblingen kan gi større volatilitet i finansmarkedene. Dårligere nyheter knyttet til helse eller økonomi kan lede til nye, skarpe korreksjoner, fortsatte hun.

Dobbelt så ille

Det som er unikt med denne økonomisk krisen, er ifølge IMF at hele verden vil befinne seg i en økonomisk nedtur samtidig. Det har ikke skjedd siden depresjonen på 1930-tallet.

– Dette er virkelig en stygg global krise. Tidligere kriser, dype og alvorlige som de var, var begrenset til en mindre del av verden, fra Latin-Amerika på 80-tallet til Asia på 90-tallet. Til og med den globale finanskrisen for ti år siden hadde moderat effekt på global økonomi, skriver Gopinath.

Ifølge tall fra Verdensbanken falt global bnp med knappe to prosent i 2009. Nå spår altså IMF en nedgang som er mer enn dobbel så kraftig.

Vesten hardest rammet

IMF kom ikke med nye prognoser for norsk økonomi denne gangen, men de spår at både Frankrike, Spania, Italia og Storbritannia vil oppleve et bnp-fall på mellom 10 og 12 prosent i år.

Ingen av disse landene har vært gjennom en like dyp krise i nyere tid.

I USA spår IMF et bnp-fall på åtte prosent, noe som er omtrent like mye som under finanskrisen.

Utviklede økonomier vil bli hardt rammet, mens veksten i fremvoksende markeder vil bli holdt oppe av Kina, hvor IMF spår en økonomisk vekst på en prosent i år.

Også i Latin-Amerika vil krisen ramme hardt, ifølge IMFs prognoser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.