DNB PMI for mars steg med 2,9 poeng til 60,4 poeng, opplyser DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (Nima) tirsdag. PMI står for «purchasing manager index», innkjøpssjefsindeks på norsk, og er en forventningsundersøkelse blant innkjøpssjefer.

Hovedindeksen er nå på nivå med våren 2007 og på sitt høyeste siden juli 2017, skriver DNB i en oppdatering.

En indeks på under 50 poeng indikerer avtagende aktivitet, mens en indeks over 50 poeng indikerer økt aktivitet.

Aktiviteten i industrien vært økende siden august i fjor, etter at PMI-indeksen steg til over 50 poeng i september og siden har ligget over dette nivået.

– De siste to månedene har indeksen steget mer markert, noe som indikerer en bredere basert gjeninnhenting. Økende smittetall og strengere smitteverntiltak i Norge og andre steder har hatt mindre påvirkning på industrien de seneste månedene enn det hadde i mars og april i fjor, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en oppdatering.

Aamdal i DNB Markets viser til at PMI-tallene svinger mye, og at Norges Bank trolig ikke vil bli påvirket av de sterke mars-tallene.

  • Indeksen for ordreinngang steg til 60,3 poeng i mars. Samtidig ble indeksen for februar revidert opp fra 54,5 til 56,6 poeng
  • Indeksen for produksjon steg til 61,1 poeng i mars, og ble revidert opp til 58,7 poeng fra 56,9 poeng i februar
  • Indeksen for sysselsetting var på 60,1 poeng i mars. Februar-tallet ble revidert opp til 54,7 poeng fra 53,2 poeng
  • Indeksen for leveringstid falt fra 71,0 poeng i februar til 68,5 poeng i mars
  • Indeksen for lager falt 5,4 poeng i mars til 52,3 poeng

Indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting steg betydelig fra februar til mars, noe som indikerer en bred basert bedring til tross for innstramning av smitteverntiltak, opplyses det. Det er andre gang siden 2007 at alle disse tre delindeksene har ligget over 60 poeng samtidig, ifølge DNB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.