Etter et historisk fall på 5,6 prosent i norsk industriproduksjon i andre kvartal, er produksjonen nå begynt å tikke sakte oppover igjen. Industriproduksjonen steg faktisk marginalt i juni, men fallet de to foregående månedene var så kraftig at kvartalet som helhet ble det svakeste siden målingene starter i 1990.

Nå fortsetter oppgangen. Norsk industriproduksjon steg 1,8 prosent i juli, ifølge ferske tall fra SSB. På forhånd ventet DNB Markets en stigning på 0,4 prosent på månedsbasis.

Trekker kraftig opp

Selv om oppgangen i juli var solid, kan man ta en titt på tremånedersperioden for å få en vekker om hva man har vært igjennom. I perioden mai-juli viser nemlig fortsatt en kraftig nedgang på 4,2 prosent.

Likevel, pilene har pekt oppover de siste to månedene.

I juli var det næringsmiddel- og drikkevareindustrien som bidro klart mest til den samlede økningen, etterfulgt av gruppen «oljeraffinerivirksomhet, kjemisk og farmasøytisk industri», ifølge SSB. Disse to hadde en produksjonsøkning på henholdsvis 6,0 og 7,7 prosent.

Økningen henger sammen med stor etterspørsel fra dagligvarebransjen.

Andre grupper er derimot fortsatt rammet av koronasituasjonen. Metallvareindustrien og maskinindustrien hadde en nedgang i juli og dempet således den samlede økningen.

Oljekrise

Som i resten av verden har koronaviruset og de strenge tiltakene også rammet norsk industri hardt. Særlig har det rammet industri som er knyttet til olje og gass, som fikk en dobbeltsmell med et bratt oljeprisfall tidligere i år.

I andre kvartal falt produksjonen knyttet til bygging av skip og oljeplattformer med 26 prosent.

På den andre siden bidro næringsmiddelindustrien til å dempe den samlede nedgangen i andre kvartal. Det skyldes blant annet økt etterspørsel fra norsk dagligvarebransje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.