DNB PMI for mai falt med 0,4 poeng til 58,5, opplyser DNB Norsk forbund for innkjøp og logistikk (Nima) mandag. Til tross for en nedgang er indeksen fortsatt på et høyt nivå, opplyses det.

PMI står for «purchasing manager index», innkjøpssjefsindeks på norsk, og er en forventningsundersøkelse blant innkjøpssjefer i industrien.

Nedgangen i indeksen i mai skyldes først og fremst et markert fall i indeksen for nye ordre, som falt med 3,8 poeng til 52,0. Fallet var størst for ordre i hjemmemarkedet, og mindre for eksportordre.

En indeks på under 50 poeng indikerer avtagende aktivitet, mens en indeks over 50 poeng indikerer økt aktivitet.

Aktiviteten i industrien har vært økende siden august i fjor, etter at PMI-indeksen steg til over 50 poeng i september og siden har ligget over dette nivået.

Indeksen for priser på innkjøpte varer steg til 79,4 poeng i mai.

– Det er det høyeste nivået for denne indeksen som vi har registrert. Det høye nivået på indeksen for innkjøpspriser finnes igjen i mange andre økonomier, heter det i pressemeldingen fra DNB og Nima.

Det vises til prisoppgang for et bredt spekter av varer, deriblant metaller, trelast, elektronikk og kjemiske produkter. Svært få meldte om lavere priser, fremgår det.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg også til et rekordhøyt nivå i mai, og lå på 76,9. Høy leveringstid har gjerne sammenheng med høy aktivitet, men det kan også reflektere leveringsproblemer.

Produksjonsindeksen steg med 1,3 poeng i mai til 58,3. Ifølge Nima er dette et «solid» nivå. Sysselsettingsindeksen steg til 59,7 i mai, som er et svært høyt nivå, påpekes det. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.