Industriproduksjonen økte kraftig i mars, og klart mer enn analytikere hadde ventet.

Produksjonsindeksen for industrien var 3,2 prosent høyere i mars enn i februar, ifølge Statistisk sentralbyrå. Særlig oljerelaterte virksomheter hadde en markant produksjonsvekst fra februar til mars. Bygging av skip og plattformer økte med 4,3 prosent.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank, mener imidlertid denne oppgangen er høyst midlertidig, og spår videre nedgang for oljerelaterte virksomheter.

- Dette er døde katter som spretter opp. Jeg kan ikke se at det er noe sannsynlig at verkstedindustiren og oljerelatert skal trekke opp. Oppgangen i mars er bare et lite hakk i en kurve som er på vei ned. Og det er mye å gå på før vi er nede på det nivået vi skal, sier Andreassen.

Mer enn halvert

Han viser til at produksjonsnivået i første kvartal under ett er vesentlig lavere enn i fjerde kvartal ifjor, justert for normale sesongvariasjoner.

Andreassen påpeker dessuten at SSB også har publisert fersk ordrestatistikk, som tegner et dystert bilde for oljerelaterte næringer.

- Det er ikke krisetall, men de er svake. I verkstendindustrien er ordreinngangen klart mer enn halvert siden toppen i 2013, sier han.

- Fallhastigheten har tiltatt og dette er helt i tråd med all info fra oljeselskapene.

Solskinnshistorie

For resten av industrien er ikke utsiktene like negative, blant annet på grunn av svak krone. Talllene så langt er likevel ikke veldig sterke, ifølge Andreassen.

- Det er en svak trend opppver, men den er svak. Det var akseptable tall i mars og i industri utenom oljerelatert er produksjonsnivået det beste siden 2008, sier han.

At tallene ikke er bedre, har sammenheng med at markedene internasjonalt fortsatt er svake, mener han.

- Det er ikke dårligere i norsk industri enn i Europa. Det har gått oppsiktsvekende bra. Sammenlignet med Sverige og Finland er dette en solskinnshistorie. Der har industriproduksjonen falt, mens vi har holdt den oppe.

Også seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener de sterke industritallene for mars er er midlertidig.

- Dette kommer neppe til å vare, skriver han i en kommentar til tallene.

Han viser til at det er oljerelatert som løfter indeksen og at denne oppgangen skyldes ferdigstillelse av gamle kontrakter.

- Etter vårt syn er dette bare støy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.