På forhånd var det en utbredt frykt i markedene for høye inflasjonstall. Fasiten er nå klar, og prisveksten i verdens største økonomi overrasker igjen.

Nye tall fra det amerikanske byrået for arbeidsstatistikk viser at konsumprisindeksen (KPI) gikk opp med 0,6 prosent fra april til mai 2021, mens konsumprisindeksen justert for energi- og matvarepriser (kjerneinflasjonen) steg med 0,7 prosent.

På årsbasis, altså fra mai i fjor til mai i år, har konsumprisindeksen steget fem prosent, mens kjerneinflasjonen steg 3,8 prosent i samme periode.

Det er for den totale inflasjonen den største årlige veksten på 13 år, og den høyeste veksten for kjerneinflasjonen på over 29 år.

Inflasjon er en betegnelse på utviklingen i det generelle prisnivået på varer og tjenester i samfunnet for en gitt periode. Måleenheten er konsumprisindeksen.

Forventninger til fremtidig inflasjon påvirker markedsrentene i økonomien og den økonomiske aktiviteten, og er derfor viktig for utviklingen i de finansielle markedene.

– En stor overraskelse

Leder for Allokering og Globale Renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, tvitret «oops» da tallene kom ut.

Olav Chen i Storebrand Asset Management er overrasket over de høye inflasjonstallene.
Olav Chen i Storebrand Asset Management er overrasket over de høye inflasjonstallene. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Inflasjonstallene fra USA kom inn som en stor overraskelse, sier han.

På forhånd ventet DNB Markets at den totale inflasjonen skulle stige med 4,7 prosent, og at kjerneinflasjonen skulle stige med 3,6 prosent. Det er noe høyere enn konsensusestimatene blant et knippe banker på 3,4 prosent for kjerneinflasjonen.

Markedene stiger

Det ser ikke ut til at det er en utbredt inflasjonsfrykt i markedene etter at inflasjonsnyheten ble sluppet. Alle de brede nøkkelindeksene i det amerikanske aksjemarkedet steg torsdag ettermiddag, like etter børsåpning:

  • Teknologitunge Nasdaq-indeksen steg 0,73 prosent.
  • Den brede samleindeksen S&P 500 steg 0,67 prosent.
  • Den industritunge indeksen Dow Jones steg 0,85 prosent.

– Dette har vært gjennomsnakket den siste tiden, og markedene tar det foreløpig med ro, sier Chen.

Kun midlertidig

Chen er enig med den amerikanske sentralbanken at den høye prisveksten kun er midlertidig og kommer som følge av en rekke gjenåpningseffekter.

– Vi ser presstendenser og flaskehalser i de globale forsyningskjedene. Dette bidrar til å presse opp både innkjøpspriser og fraktkostnader, noe som smitter over i prisene på varer og tjenester. Markedsaktørene tror dette kun er midlertidige gjenåpningseffekter, sier han.

Det mest avgjørende er ifølge Chen hva som skjer med arbeidsmarkedet til høsten.

Det store spørsmålet er hvorvidt arbeidsmarkedet i USA vil løsne i andre halvår. Per nå er det stor kamp om arbeidskraften, og vi ser eksempler der bedrifter betaler folk for å stille til intervju. Når de gunstige ledighetstrygdene fases ut i september så blir det spennende å se hvor mange som kommer tilbake i arbeidsstyrken, sier han.

Han legger til at:

– Dersom det viser seg at situasjonen i arbeidsmarkedet ikke bedres nevneverdig etter september, så er det grunn til å tro at det kan skapes presstendenser i amerikansk økonomi. Dette kan føre til varig høy inflasjon, sier han.

Det er heller ingen store endringer i det amerikanske rentemarkedet for statsobligasjoner etter at tallene ble offentliggjort. Renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, ofte kalt tiåringen, omsettes nå til nivåer rundt 1,5 prosent. Det er opp 1,8 prosent fra i går.

DNs aksjekurs: Dette er verdens viktigste tiåring
Finansredaktør i DN, Terje Erikstad forklarer deg hvem verdens viktigste tiåring er, og hvorfor den er viktig i kapitalmarkedene.
01:50
Publisert:

– Vi ser at renten på amerikanske statsobligasjoner forholder seg på relativt stabile nivåer. Dette bekrefter at markedene venter at inflasjonspresset den siste tiden er midlertidig og forbigående, avslutter han.

Fed kan komme i en knipe

Seniorøkonom i DNB Markets, Knut A. Magnussen, sier at den amerikanske sentralbanken (Fed) kan komme i en knipe dersom ikke inflasjonstallene roer seg ned i andre halvår.

Makroøkonom i DNB Markets Knut Magnussen tror markedene vil forholde seg rolige frem til rentemøte i USA neste uke.
Makroøkonom i DNB Markets Knut Magnussen tror markedene vil forholde seg rolige frem til rentemøte i USA neste uke. (Foto: Mikaela Berg)

– Dersom inflasjonen fortsetter oppover utover sensommeren og høsten vil det bli vanskeligere for Fed å overbevise markedsaktørene om at disse effektene er midlertidige, men det er for tidlig å si noe om dette nå. Men rentespøkelset henger i bakgrunnen, og det er ingen tvil om at Fed også er blitt overrasket over de høye inflasjonstallene, sier han.

Han tror videre at markedene vil forholde seg rolig frem til rentemøtet neste uke.

– Jeg tror det vil være avventende stemning i markedene frem til rentemøte i den amerikanske sentralbanken neste uke, og investorene vil sitte litt på gjerdet for å høre hva som blir sagt der, avslutter han.

Uendret rente i eurosonen

I tillegg til amerikanske inflasjonstall var det også torsdag rentemøte i den europeiske sentralbanken. Sentralbanksjef Christine Lagarde holder styringsrenten uendret på minus 0,5 prosent i eurosonen. Dette var ventet på forhånd.

Ifølge sentralbanken sine egne uttalelser vil den fortsette å holde styringsrenten uendret og lav så lenge utsiktene for inflasjonen er under inflasjonsmålet på to prosent.

Videre i pressemeldingen skriver sentralbanken at den vil fortsette den høye takten i verdipapirkjøpene til minst utgangen av mars 2022.

Det kom også inflasjonstall for norsk økonomi torsdag morgen. Disse kom inn en god del lavere enn det Norges Bank hadde ventet på forhånd.

Konsumprisindeksen steg med 2,7 prosent i mai, mens kjerneinflasjonen steg med 1,5 prosent på årlig basis.

Norges Bank hadde på forhånd ventet en kjerneinflasjon på 1,9 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.