– Inflasjonsuro er plutselig, etter mange års fravær, tilbake på markedets radarskjerm, skriver SEBs makroteam i en rapport.

Økonomene venter at inflasjonen i USA, målt ved konsumprisindeksen, vil øke til 3,5 prosent til våren. Prisveksten i USA falt betydelig da koronapandemien brøt ut i mars i fjor.

I mai 2020 var 12-månedersveksten i prisene på kun 0,1 prosent. Senere har inflasjonen tatt seg noe opp, og i desember var 12-månedersveksten på 1,4 prosent.

– Sammen med risikoen for overoppheting i USAs økonomi, kan det utvikle seg til å bli en veldig interessant og potensielt giftig cocktail for markedene, skriver økonomene.

Når inflasjonen i USA kommer opp skaper det forventninger til at den amerikanske sentralbanken må heve rentene raskere enn en tidligere har sett for seg fordi pengepolitikken styres etter et inflasjonsmål. Dette slår også ut i de langsiktige rentene.

Lange amerikanske renter har steget siden nyttår. Renten på amerikansk statsgjeld med tiårs løpetid, ofte kalt tiåringen, har økt fra 0,93 prosent ved inngangen til 2021, til 1,19 prosent i slutten av denne uken.

– Stigende inflasjonsforventninger forventes å være den viktigste driveren til å presse lange renter høyere i første halvår, skriver SEB-økonomene.

Da koronapandemien brøt ut for fullt i mars i fjor stupte den amerikanske tiåringen til 0,54 prosent, som er det laveste nivået noensinne. Dette skjedde etter at den amerikanske sentralbanken overraskende kuttet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, to uker før et planlagt rentemøte.

Kan påvirke aksjemarkedet

Amerikansk statsgjeld anses som en tilnærmet risikofri investering. Derfor vil markedsaktører gjerne tendere til å kjøpe statsgjeld dersom det er frykt og pessimisme i markedet.

Når renten på amerikansk statsgjeld øker, innebærer det at en får høyere avkastning på å låne ut penger til USA. Dermed blir alternativet til å investere i aksjer bedre, og dette vil være negativt for aksjemarkedet.

Flere DN har snakket med den siste uken har pekt på at økt inflasjon og økte lange renter i USA potensielt kan true aksjemarkedet.

– Det jeg synes vi har glemt litt er hva som har skjedd med stigning i tiårsrenten i USA de siste dagene, en utvikling som kan indikere bratt rentekurve og inflasjonsøkning, sa investor Ragnhild Wiborg tidligere denne uken.

– Aksjer er høyt priset. Skulle rentene komme mye opp, kan det nok true prisingen, sa seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Wealth Management.

Overopphetet

SEB-økonomene trekker også frem at USA-president Joe Bidens økonomiske stimulansepakke vil være avgjørende fremover. De tror at Biden-administrasjonen vil presse gjennom det meste av den foreslåtte pakken på 1900 milliarder dollar, tilsvarende mer enn 16.000 milliarder kroner, i Kongressen.

– Massiv stimulans og mer vellykket vaksineutrulling støtter de økonomiske utsiktene til USA, og reiser spørsmål om hvorvidt den amerikanske økonomien er i ferd med å bli overopphetet, skriver økonomene i rapporten.

Hvor effektiv den økonomiske hjelpepakken blir, avhenger blant annet av husholdningenes tilbøyelighet til å bruke pengene de får tildelt, mener SEB. Bidens støttepakke innebærer en direkte støtte til amerikanske husholdninger på 2.000 dollar. Undersøkelser gjort på støtten som ble delt ut til husholdningene i 2020 viser at mer enn halvparten av pengene ble brukt til sparing eller nedbetaling av gjeld, påpeker SEB.

Den økonomiske krisepakken utgjør ni prosent av amerikansk bruttonasjonalprodukt.

Tror Fed vil være tålmodig

Utviklingen i lange amerikanske statsrenter antyder at markedet priser inn økt inflasjonsrisiko, mener SEB-økonomene. De viser imidlertid at de siste signalene fra Fed tyder på at den amerikanske sentralbanken vil være villig til å overse midlertidig høy inflasjon mens økonomien gjeninnhenter seg etter koronakrisen.

– Fed vil, ifølge sentralbanksjef Jerome Powell, være tålmodig og planlegger å la inflasjonen være noe over målet midlertidig, skriver SEB Markets.

Økonomene tror imidlertid at markedet vil være mindre tålmodig enn den amerikanske sentralbanken. Dersom inflasjonen kommer opp på tre prosent til våren, slik SEB venter, tror økonomene at markedet vil spekulere i at den amerikanske styringsrenten blir hevet tidligere.

– Til sammen har de kommende månedene potensial til å bli ganske nervepirrende og taler for at Fed må fortsette signalene for å roe ned markedet, skriver SEB-økonomene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.