Prisene her til lands, inflasjonen, steg 1,7 prosent (ventet 1,6 prosent) ifra august 2019 til august 2020, viser ferske tall fra SSB.

Kjerneinflasjonen, som er justert for strømpriser og priser på drivstoff som svinger mye fra måned til måned, endte på 3,7 prosent i august. På forhånd var det ventet en oppgang på 3,4 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet og er den Norges Bank, samt alle økonomer og analytikere er mest opptatt av. Den er en av hovedkomponentene når Norges Bank skal sette styringsrenten.

Prisene på matvarer steg 4,2 prosent fra august i fjor til august i år.

Overrasket gjennom sommeren

Danske Bank skriver torsdag at kjerneinflasjonen har overrasket på oppsiden gjennom sommeren, drevet av høyere priser for både importerte varer og noen innenlandsproduserte varer og tjenester.

Høyere priser på importerte varer kan forklares med en kombinasjon av svakere krone gjennom vinteren og stengte grenser, mens dyrere hjemmevarer kan forklares av økte kostnader på grunn av pandemien.

Danske Bank ventet en kjerneinflasjon på 3,3 prosent i august.

Prisene falt på mat og transport

Fra juli til august falt prisene med 0,4 prosent. Den største bidragsyteren til nedgangen var ifølge SSB transporttjenester som falt med 9,8 prosent, og prisnedgangen skyldes blant annet prisene for utenlandsreiser som er estimert med sesongfaktor.

Den nest største bidragsyteren til nedgangen i inflasjonen var matvarer, som viste prisnedgang på 1,2 prosent fra juli til august. Dette kan sees i sammenheng med tilbudskampanjer på mat, som er utbredt etter fellesferien. I tillegg bidro prisnedganger på blant annet boligtekstiler, drivstoff, og klær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.