Mandag viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at inflasjonen, altså prisene her til lands, steg med 4,1 prosent fra september i fjor til september i år. Dette er den høyeste tolvmånedersendringen i prisene i Norge siden juli 2016.

På forhånd var det ventet at inflasjonen ville stige med 3,9 prosent, ifølge tall fra Bloomberg.

På Sørlandet og på Østlandet var gjennomsnittsprisen på strøm på rundt 1,35 krone per kilowattime, ifølge strømbørsen NordPool. Til sammenligning kostet strømmen i snitt rundt 0,13 kroner per kilowattime i september i fjor.

SSB: Aldri målt større endring

Ifølge SSB steg strømprisene inkludert nettleie med rundt 108 prosent i hele Norge fra september 2020 til september 2021.

«Dette er den største tolvmånedersendringen målt for denne gruppen i KPI siden målingene startet, og følger de også rekordhøye tolvmånedersendringene i juli og august», skriver SSB, men påpeker at dette må ses i sammenheng med det lave prisnivået gjennom store deler av fjoråret.

Blant årsakene til de høye strømprisene de siste månedene er det tørre været i Sør-Norge og lav fylling i vannmagasinene. Også lite vind på kontinentet, samt høye gasspriser og karbonpriser i Europa, har påvirket de norske strømprisene.

Ifølge SSB bidro strømprisene til å trekke opp inflasjonen med 2,9 prosent i perioden.

At strømprisene trakk opp kom ikke som en overraskelse på makroanalytiker Oddmund Berg i DNB Markets. Han er tydelig på at høye strømpriser og renter som er i ferd med å bli satt ytterligere opp svekker kjøpekraften til norske forbrukere, men er ikke bekymret.

Oddmund Berg.
Oddmund Berg. (Foto: Mikaela Berg)

– Hvis man skal sette det i et større perspektiv tror jeg ikke inndragning av kjøpekraft er noen trussel for det økonomiske oppsvinget man ser for seg at skal komme i løpet av det neste året. Vi ser for oss en husholdningssektor som er godt stilt når vi kommer inn i høsten, sier Berg.

Tror kjerneinflasjon har bunnet ut

Den underliggende inflasjonen, den såkalte kjerneinflasjonen som er justert for blant annet nettopp strømpriser, steg med 1,2 prosent i september. Det er denne økonomer og analytikere er mest opptatt av siden den luker ut en del enkeltfaktorer som kan variere mye fra måned til måned.

På forhånd var det ventet at kjerneinflasjonen ville stige med 1,2 prosent.

Mens den totale prisveksten har vært sterk det siste snaue året, har kjerneinflasjonen beveget seg motsatt vei. Veksttrenden har falt mer eller mindre gjennomgående siden august i fjor.

– Jeg tror vi skal ha moderat prisvekst fra måned til måned fremover, sier Oddmund Berg i DNB Markets.

Inflasjonen er en av hovedkomponentene når Norges Bank skal sette styringsrenten. Sentralbanken styrer etter et mål på rundt to prosent vekst over tid.

Berg tror Norges Bank tar mandagens inflasjonstall med knusende ro og påpeker at inflasjonen ikke har vært den viktigste faktoren for rentebanen her på kort sikt.

– Renten skal opp uansett, så det er ikke noe veldig viktig sånn sett. På lengre sikt har de mye mer moderate prisanslag, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.