Konsumprisindeksen, som viser hvor mye prisene steg denne måneden fra oktober i fjor, såkalt inflasjon, kom inn på 3,1 prosent i oktober. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd ventet analytikerne at inflasjonen i landet ville stige 3,4 prosent på årsbasis, altså betydelig mer enn det tallene kom inn på.

– Bør begraves

Kjerneinflasjonen, som økonomene og analytikerne er mest opptatt av, kom inn på 1,6 prosent. Analytikerne ventet kjerneinflasjon på 1,8 prosent i oktober.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet da den er justert for strømpriser og priser på drivstoff som ofte svinger mye fra måned til måned.

DNB Markets ventet en kjerneinflasjon på 1,7 prosent i oktober.

Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets.
Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Vi har ikke trodd at inflasjonen litt over sentralbankens anslag skulle bidra til å fremskynde en renteheving. Nå som den faller tilbake mot Norges Banks anslag er det i hvert fall ingen grunn til å vente det, sier meglerhusets valutastrateg Magne Østnor til DN.

Norges Bank har en prognose på en kjerneinflasjon på 1,4 prosent i 2018.

– Vi ble enda sikrere med dagens tall. All spekulasjon om en renteheving i desember bør begraves om den ikke var gjort det fra før, sier Østnor, som sier at de venter neste renteheving i mars.

Dette trakk opp og ned

For den jevne norske forbruker, som betaler for både strøm og drivstoff, vil den ordinære inflasjonen være det som har mest å si for lommeboken fra måned til måned.

Slik gikk det med strømpriser, flypriser og matpriser: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Det er fortsatt strømprisene som bidrar til å trekke opp inflasjonen. Strømprisene, inkludert nettleie, var 30,3 prosent høyere i oktober i år enn i oktober i fjor. Det var dog en markant nedgang sammenlignet med september, da inflasjonen var på 3,4 prosent.
  • Priser på flyreiser bidro til å trekke ned inflasjonen. Flybillettprisene steg 1,5 prosent fra september til oktober i år, mens de i samme periode i fjor steg 16,9 prosent.
  • «Hovedårsakene til nedgangen i tolvmånedersveksten fra 3,4 prosent i september til 3,1 prosent i oktober var prisutviklingen på flybilletter, matvarer og elektrisitet», skriver SSB.
Slik lager du cv: Dette bør du ha med og dette bør du absolutt ikke ha med
To eksperter forklarer.
02:48 Min
Publisert: