På onsdag denne uken kostet én euro rundt 9,65 kroner. To dager senere har kronen styrket seg 13 øre til 9,52 kroner. Mot dollaren har kronen styrket seg rundt 14 øre.

– Jeg synes det var overraskende at kronekursen styrket seg så mye, sier valutaanalytiker i DNB Markets, Marit Øwre-Johnsen.

På onsdag kom det nemlig inflasjonstall for april som var lavere enn det analytikerne hadde ventet. Tallene fra Statistisk sentralbyrå viste at prisene på varer og tjenester hadde en årsbasert vekst på 1,3 prosent, noe som var godt under anslaget til Norges Bank på 1,6 prosent.

Inflasjonen var så lav at flere analytikere er blitt usikre på om Norges Bank virkelig kommer til å sette opp renten i september, slik den har varslet, noe som normalt skulle gitt en svakere kronekurs.

«Norske og svenske kroner handler litt i tospann»

Årsaken til kronestyrkelsen kan ligge hos naboene våre, tror flere analytikere. Den svenske kronen har styrket seg kraftig de siste dagene, noe som kan ha bidratt til å trekke den norske kronen oppover.

– Norske og svenske kroner handler litt i tospann til tider. Jeg tror det er fordi investorer som sitter langt unna ser på norske og svenske kroner under ett. De to økonomiene drives litt av de samme forholdene, og de to valutaene har beveget seg i relativt god takt det siste året, forklarer Øwre-Johnsen.

Valutaanalytikeren trekker også frem at oljeprisen har steget, noe som normalt vi gi utslag i en sterkere kronekurs. I tillegg tror hun at investorer som tidligere ikke har turt å handle kroner nå har kommet på banen.

– Med signalene fra Norges Bank om at de står fast på rentehevingen i september, så kan vi ha ryddet bort en del risikofaktorer som har gjort at folk ikke har turt å ta posisjoner i norske kroner, sier hun, før hun legger til:

– Når det er sagt øker forrige ukes svake inflasjonstall risikoen for at Norges Bank må skyve på rentehevingen. Vi venter fortsatt en renteoppgang i september, men tror vi må nærmere sommeren før dette gir mer støtte til kronekursen.

Tror ikke oljeprisen står bak

Øwre-Johnsen får støtte for sitt syn fra Kjetil Olsen, som er sjeføkonom i Nordea Markets.

– Det kan tilsynelatende se ut som om det er oljeprisen som står bak kronestyrkelsen, men vi ser også at den faller sammen med en sterkere svenskekrone, sier Olsen.

Oljeprisen har steget de siste dagene og var torsdag kun få cent fra 78 dollar fatet. Olsen påpeker likevel at oppgangen i oljeprisen har pågått i flere dager, uten at det har gitt utslag i kronekursen.

– Det vi har sett de siste dagene er en ganske betydelig styrking av svenskekronen. Det henger nok sammen med at markedet lenge trodde at riksbanken bevist prøvde å svekke den svenske kronen, men på onsdag kom det et notat fra riksbanken der de forklarte at dette ikke stemmer, sier Olsen.

Mer usikker på renteheving i september

Olsen forteller at en del utenlandske investorer har en skandinavisk portefølje, der har en pott de skal sette på norske og svenske kroner, og at de i liten grad skiller mellom de to valutaene.

– Hvis de bestemmer seg for å gå inn i valutamarkedet i Skandinavia, så kan de gjøre dette bestemt av forhold som er relevant for svenskekronen, sier han.

Også Olsen understreker at inflasjonstallene som kom på onsdag skulle ha trukket mot en svakere krone, og at flere analytikere, deriblant han selv, er blitt mer usikre på en renteheving i september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidal-saken på tre minutter