Kjerneinflasjonen steg til 1,3 prosent på årsbasis i april, viser tall fra Statistisk sentralbyrå onsdag morgen. Det var lavere enn hva analytikerne hadde ventet, og et godt stykke under anslaget til Norges Bank.
Det var prisstigningen på klær og skotøy som bidro mest til prisøkningen, ifølge en pressemelding fra SSB.
Kjerneinflasjonen er prisveksten justert for avgiftsendringer og er uten energivarer.
Kronekursen svekker med et drøyt øre mot euroen. En euro koster nå 9,66 kroner.
– Dette skaper usikkerhet
Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, sier at prisveksten var på den svake siden av meglerhusets forventninger på 1,4 prosent, og at det var den svake utviklingen i matvareprisene som er årsaken til dette.
Norges Bank har varslet at renten skal opp fra etter sommeren, gitt at økonomien utvikler seg slik sentralbanken har ventet.
– Kjerneinflasjonen er nå tre tideler under anslaget til Norges Bank, og det er noe som kommer til å skape usikkerhet rundt hvorvidt sentralbanken kommer til å gjøre alvor ut av planene om å sette opp renten over sommeren, sier hun, før hun legger til:
– Vi tror de kommer til å gjøre det likevel.
Haugland forklarer at hun tror at sentralbanken kommer til å se gjennom fingrene med den svake inflasjonen og at den heller kommer til å fokusere på de tallene som peker oppover for norsk økonomi, nemlig lønnsveksten og boligprisene, som nå er på vei oppover igjen.
Tror på lavere rentebane
Også analytikerne i Handelsbanken Capital Markets hadde ventet en kjerneinflasjon på 1,4 prosent, og understreker i en oppdatering onsdag morgen at dagens inflasjonstall bevarer den signifikante avstanden opp til Norges Bank sin prognose på 1,6 prosent.
– Hovedbudskapet er at inflasjonen igjen har overrasket Norges Bank på nedsiden. Og det har den i grunn gjort systematisk helt siden septemberrapporten tilbake i 2016, skriver seniorøkonom Halvdan Grangård i en oppdatering, og fortsetter:
– Avviket er per i dag ikke stort nok til at Norges Bank vil avstå fra renteheving i september, men lav inflasjon innebærer isolert sett en nedjustering av rentebanen.
Et godt stykke under anslaget til Norges Bank
På forhånd var det knyttet stor spenning til om inflasjonen, det vil si prisveksten på varer og tjenester, omsider skulle stige til det nivået Norges Bank har spådd, nemlig 1,6 prosent.
I mars var kjerneinflasjonen på 1,2 prosent, noe som var et godt stykke under anslaget til Norges Bank på 1,4 prosent.
Gjennom store deler av 2017 og så langt i 2018 har inflasjonen ligget under anslaget til Norges Bank. Likevel har sentralbanksjef Øystein Olsen hold fast på at inflasjonen vil ta seg opp mot inflasjonsmålet på 2 prosent, og dette er en del av årsaken til at sentralbanken har sagt at de skal sette opp renten med 0,25 prosent i september i år.
Norges Bank skal sette styringsrenten for å sikre en prisstigning (inflasjon) som over tid er nær 2,0 prosent, målt ved konsumprisindeksen. Inflasjonsmålet ble tidligere i år senket fra 2,5 prosent.(Vilkår)