Konsumprisindeksen for september, som viser hvor mye prisene steg denne måneden fra september i fjor, kom inn på 3,4 prosent. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. I august var inflasjonen på 3,4 prosent.

På forhånd ventet analytikerne en inflasjon på 3,3 prosent i september. Et gjennomgående trekk blant analytikernes forventninger var at utenlandske banker og finansaktører ventet en del høyere inflasjon enn det de norske analytikerne ventet.

– Tilsier oppjustering av rentebanen

Kjerneinflasjonen, som økonomene og analytikerne er mest opptatt av, kom inn på 1,9 prosent. Analytikerne ventet kjerneinflasjon på 1,8 prosent i september.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet da den er justert for strømpriser og priser på drivstoff som ofte svinger mye fra måned til måned.

Norges Bank la i sin pengepolitiske rapport fra september til grunn at veksten i kjerneinflasjonen ville falle til 1,6 prosent i september etter et overraskende hopp til 1,9 prosent i august.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov og valutaanlytiker Nils Kristian Knudsen skriver i Handelsbankens morgenrapport at det var ganske store sprik i forventningene til kjerneinflasjonen. Markedet forventet vekst på 1,8 prosent, men det var for lavt.

Marius Gonsholt Hov.
Marius Gonsholt Hov. (Foto: THOMAS T. KLEIVEN)

– Alt annet likt tilsier dette en oppjustering av rentebanen, skriver Gonsholt Hov og Knudsen.

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets skriver i en kort kommentar at prisene på møbler aldri har steget så mye som de gjorde i september. Hun skriver videre at inflasjonstallene støtter opp om meglerhusets syn om at Norges Bank kan heve renten to ganger neste år, men at en renteheving allerede i desember virker usannsynlig.

Skyhøye strømpriser

Men for den jevne norske forbruker, som betaler for både strøm og drivstoff, vil derimot den ordinære inflasjonen være det som har mest å si for lommeboken fra måned til måned.

Det er fortsatt strømprisene som trekker opp inflasjonen. Prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, var 31,9 prosent høyere i september i år mot september i fjor.

Prisene på matvarer og private kjøretøy bidro også og har steget med henholdsvis 3,4 og 5,6 prosent de siste tolv månedene. Priser på klær falt med tre prosent og bidro således med å dempe den totale prisveksten.

Kronen styrker seg

Kronen styrker seg umiddelbart på tallene. En euro koster nå 9,46 kroner. Før tallene ble lagt frem kostet en euro 9,50 kroner.

En dollar koster 8,22 kroner, mot 8,25 kroner like før SSB publiserte inflasjonstallene.

Tror ikke det påvirker Norges Bank

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB sier Norges Bank hadde ventet at inflasjonen skulle falle tilbake nå etter august fordi man har ansett oppgangen på prisene av importerte varer som midlertidig. Norges Bank venter at inflasjonen skal ligge på 1,8 prosent mot slutten av året når den går inn mot rentemøtet i desember.

Erica Blomgren.
Erica Blomgren. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Hvis det er tegn til at det underliggende inflasjonstrykket i økonomien er høyere enn antatt vil det påvirke inflasjonsprognosen på sikt. Som det er i dag ligger Norges Bank med en forventning om en inflasjon på 1,7 prosent i 2021. Det er fortsatt under målet og et tydelig signal om at Norges Bank ikke trenger å heve renten raskere enn hva man har signalisert, sier Blomgren til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mille-Marie Treschow (1954–2018) bisettes onsdag
Tok over familieselskapet som 32-åring, og ble en av norsk næringslivs mektigste.
02:04
Publisert: