Konsumprisindeksen, eller inflasjonen, steg med 3,5 prosent fra desember 2017 til desember 2018, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag.

Inflasjonen viser prisøkning på varer i landet.

På forhånd ventet analytikerne en inflasjon på 3,4 prosent, ifølge estimater fra Bloomberg.

Kjerneinflasjon på 2,1

Kjerneinflasjonen, som økonomene og analytikerne er mest opptatt av, kom inn på 2,1 prosent forrige måned. Også det var noe høyere enn de 2,0 prosentene analytikerne spådde.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet da den er justert for strømpriser og priser på drivstoff som ofte svinger mye fra måned til måned.

Prisene steg 2,7 prosent i 2018

For den jevne norske forbruker, som betaler for både strøm og drivstoff, vil den ordinære inflasjonen være det som har mest å si for lommeboken fra måned til måned. Og med tall for årets siste måned unnagjort kan SSB oppsummere at prisstigningen i landet totalt endte på 2,7 prosent i 2018. Det er 0,9 prosentpoeng høyere i 2017.

«Det var først og fremst elektrisitetsprisene som sto bak årsveksten i kpi i 2018, men oppgang i drivstoffprisene bidro også», skriver SSB.

Strømrekord

Strømprisene har ikke økt så mye som de gjorde i 2018 siden året 2006 og endte på et rekordhøyt nivå. Varmt vær og høye europeiske strømpriser som følge av høyere priser på kull og gass gjorde at norske strømpriser inkludert nettleie steg 25,6 prosent fra 2017 til 2018.

Saken oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hvor snille er egentlig topplederne? DN var til stede under NHO-middagen for å finne ut hvor snille topplederne er
01:53
Publisert: