Konsumprisindeksen (kpi) økte med 3,1 prosent på årsbasis i mars, viser tall publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag morgen. Konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (kpi-jae) steg 2,7 prosent på årsbasis i mars, uendret fra februar.

Kpi-jae er et mål for den underliggende prisveksten, gjerne omtalt som kjerneinflasjonen.

Fra februar til mars falt kpi med 0,3 prosent, ifølge SSB. Dette er den største nedgangen målt i en mars-måned for kpi siden 2003, melder SSB. Nedgang i prisene på strøm og matvarer bidro i størst grad til nedgangen.

På forhånd var det ventet at kjerneinflasjonen skulle være på 2,7 prosent på årsbasis, ifølge estimater TDN Direkt har hentet inn fra seks meglerhus. Norges Banks har anslått en kjerneinflasjon på 2,7 prosent i februar. Sentralbankens anslag for konsumprisindeksen i mars var en økning på 3,4 prosent.

I februar var kjerneinflasjonen på 2,7 prosent på årsbasis, mens kpi steg 3,3 prosent.

Påsketilbud trakk ned

Prisene på matvarer falt 0,8 prosent på månedsbasis i mars, blant annet som følge av tilbud på påskevarer, skriver byrået.

Prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, falt på sin side med 9,8 prosent.

I motsatt retning trakk prisene på klær og sko, som økte med 2,5 prosent. Prisene på møbler og annet interiør steg 4,5 prosent i mars.

Tror sterkere krone vil dempe prisveksten fremover

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener det er klare utsikter til at også kjerneinflasjonen vil avta ytterligere.

– Den prisdrivende effekten av at kronen svekket seg i starten av koronakrisen har allerede begynt å ebbe ut. Og vil i tiden fremover heller forsterkes av den prisdempende effekten av at kronen har styrket seg igjen, skriver Hov i en rapport fredag morgen.

Kronen har styrket seg betydelig mot flere valutaer de siste månedene. Målt ved importveid kursindeks (I-44), som måler kronen mot 44 av Norges viktigste handelspartnere, er kronen på sitt sterkeste nivå siden sommeren 2019.

Lavere priser på flybilletter og snus

På årsbasis var det prisene på elektrisitet som i størst grad bidro til oppgangen i konsumprisindeksen. Strømprisene var 37,3 prosent høyere enn i mars i fjor, til tross for nedgangen på månedsbasis.

Prisene på flybilletter har på sin side falt betydelig på årsbasis. Spesielt har det vært en nedgang i prisene på innenriksflyvninger, som har falt 16,9 prosent sammenlignet med mars i fjor.

Også prisene på snus har falt på årsbasis, og var i mars 13,1 prosent lavere enn for ett år siden. Det må ses i sammenheng med reduksjonen i avgifter som ble innført fra nyttår, skriver SSB. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.