Prisene her til lands, inflasjonen, steg 1,4 prosent ifra desember 2018 til desember 2019. Det er den laveste tolvmånedersveksten siden november 2017 – altså litt over to år.

På forhånd var det ventet en inflasjon på 1,6 prosent, ifølge Bloomberg News.

Ifølge SSB skyldes den svake veksten i hovedsak prisutviklingen på strøm.

Uvanlig stor produksjon

De siste 12 månedene har prisen på strøm og nettleie falt 10,1 prosent.

– Med unntak av september i 2019, er dette den laveste 12-månedersendringen for elektrisitet og nettleie siden 2015. Til sammenligning viste 12-månedersendringen i desember 2018 en oppgang på 29,8 prosent, sier førstekonsulent Gunnar Larsson i SSB.

Statistikkbyrået skriver at noe av reduksjonen i strømprisene ifølge NVE kan tilskrives uvanlig stor produksjon av vindkraft i Norden i første halvdel av måneden, i tillegg til mildt vær og nedbør.

I november var prisveksten på 1,6 prosent.

Kjerneinflasjonen skuffer

Kjerneinflasjonen, som økonomene og analytikerne er mest opptatt av, kom inn på 1,8 prosent forrige måned. Det var svakere enn de 2,0 prosentene som var ventet på forhånd.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet da den er justert for strømpriser og priser på drivstoff som ofte svinger mye fra måned til måned. Det er også denne Norges Bank følger med på når den bestemmer hvilken vei rentene skal gå.

Norges Bank hadde sett for seg en kjerneinflasjon på 1,9 prosent fra desember 2018.

Ifølge sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken skyldes avviket noe svakere prisvekst for importerte varer enn hva Norges Bank hadde lagt til grunn. Avviket er ikke betydelig, mener sjeføkonomen.

– Prisveksten på importerte varer kan være nokså volatil, og ventes fremover å bli trukket midlertidig opp av kurseffekter. Prisveksten på norskproduserte varer var helt i tråd med Norges Banks forventning i desember. Vi tror dermed ikke inflasjonstallet i desember vil påvirke Norges Banks vurderinger i pengepolitikken, skriver Due-Andresen i en morgenrapport fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.