Konsumprisindeksen (kpi) steg 0,4 prosent fra mai til juni, hovedsakelig som følge av høyere priser på passasjertransport med fly, ifølge SSB.

Fly og grønnsaker trakk opp

Prisene på flyreiser steg med hele 24,9 prosent fra mai til juni, men prisnivået er fremdeles lavere enn i juni 2016.

I forrige måned bidro økte priser på matvarer til at konsumprisindeksen steg. Det gjør de også i juni. Det var særlig høyere priser på egg, ost og grønnsaker som trakk indeksen opp. I motsatt retning trakk prisene på møbler og elektrisitet, ifølge SSB.

Tolvmånedersendringen i konsumprisindeksen var 1,9 prosent i juni, mens kjerneinflasjonen steg 1,6 prosent de siste tolv månedene.

Tror rentebunnen er nådd

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets sier at de ventet at kjerneinflasjonen vil avta til 1,3 prosent, det samme som Norges Bank har lagt inn i sine prognoser.

– Dette var høyere enn ventet. De siste månedene har vi stort sett blitt litt overrasket på nedsiden, men denne gangen kom overraskelsen på oppsiden. Det kan være kronekurseffekten som slår inn. Kronesvekkelsen den siste tiden gir økt importert inflasjon, sier Magnussen.

Han tror dagens inflasjonstall styrker Norges Banks rentestrategi.

– Rentebunnen synes definitivt å være nådd. Disse tallene sammen med andre tall om norsk økonomi, styrker oss i troen på det, sier Magnussen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.