Inflasjonen i USA endte på 7,1 prosent på årsbasis i november, ned fra 7,7 prosent i oktober. Kjerneinflasjonen, som i USA er ekskludert mat- og energipriser, endte på seks prosent blank i måneden som gikk, ned fra en årstakt på 6,3 prosent i oktober.

November-tallene er dermed på sitt laveste nivå siden desember i fjor, målt på årsbasis.

På forhånd var det ventet at prisveksten ville tikke inn på 7,3 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

På månedsbasis økte totalinflasjonen med 0,1 prosent fra oktober til november, mens kjerneinflasjonen steg 0,2 prosent.

– Det er på sett og vis en liten seier for Fed, i og med at inflasjonstallene går i riktig retning – og kanskje raskere enn markedet hadde ventet, sier sjefstrateg Christian Lie i Formue.

I etterkant av tallslippet steg alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street markant i førhandelen, mens renten på amerikanske statsobligasjoner med løpetid på ti år falt under 3,5 prosent. Wall Street åpnet også med markant oppgang.

Priser inn dobbel renteheving

Skarpt stigende priser har plaget familier, bedrifter og finansmarkedene de siste mange månedene. I USA har prisen på mat skutt i været, det samme med priser på strøm, bensin, diesel og transport.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har stukket hånden ned i verktøykassen og dratt frem rentevåpenet. Med en serie triple renteøkninger har Fed stagget inflasjonen, og mange økonomer tror toppen ble nådd i juni.

Inflasjonen i USA har nå falt fra en topp på 9,1 prosent i juni til 7,1 prosent. Lie ser flere grunner til at inflasjonen skal falle mer, men han tror det kan bli mer utfordrende å få prisveksten ned til målet på to prosent.

Christian Lie, sjefstrateg i Formue.
Christian Lie, sjefstrateg i Formue. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Grunnen til det er at man fortsatt har mangel på arbeidskraft, og man får en del signaler om at lønnspresset vedvarer. Det betyr at det kan bli vrient å få inflasjonen ned mot målet på to prosent uten å få en ganske betraktelig smell i arbeidsmarkedet, sier Lie.

De kraftige renteøkningene har skapt turbulens på børsene i år. Lie advarer om at det trolig vil være volatilt i månedene som kommer.

– Vi kan få en hyggelig periode så lenge inflasjonen faller samtidig som arbeidsmarkedet og forbrukskapasiteten holder seg bra, men hvis vi ser at inflasjonen faller hardt fordi økonomien går inn i en resesjon, vil jubelen over avtagende inflasjon etter hvert gå over i en fase der man ser at selskapsinntjeningen svekkes mer enn analytikerne tror, og da ser særlig det amerikanske aksjemarkedet dyrt ut, sier Lie.

Onsdag legger sentralbanksjef Jerome Powell frem årets siste rentebeslutning. Markedet priser inn en dobbelt renteheving, som vil sende styringsrenten i verdens største økonomi til intervallet 4,00-4,25 prosent.

Ligger an til oppgang

Ifølge seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets er det tydelig at kommunisert at rentehevingstakten kan avta nå, men også at rentebanen vil bli høyere enn i september.

«Fed vil på denne måten trolig forsøke å hindre at en mindre heving blir oppfattet for positivt av markedene. Grunnen er at sentralbanken forsøker å bremse økonomien, og at de viktige effektene går gjennom finansmarkedene. Da passer det dårlig med positive markedsreaksjoner» skriver han i en rapport tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.