– Jeg har ropt ulv noen ganger siden koronautbruddet i mars 2020, men nå ser vi noe som er et tydelig frempek på det som kommer. Og det ser ikke bra ut, sier Christian Aandalen i inkassoselskapet Fair Group.

Antall inkassooppdrag for Fair Group mot bedrifter ble doblet fra første til fjerde kvartal i fjor. Økningen mot privatpersoner økte i samme periode med 22 prosent.

Høyre-nestleder Tina Bru går imot Jens Stoltenberg som sentralbanksjef dnPlus

Trippelsmell

Aandalen mener det er stor risiko for en enda kraftigere inkassobølge i starten av 2022.

– Vi regner med et hopp i antall saker mot husholdningene drevet frem av en trippelsmell bestående av skyhøy strømpris, økte importpriser og høyere renter. Det er en giftig kombo. Samtidig skal næringslivet gjøre opp mer enn fire milliarder kroner i utsatte utgifter som skatt og moms fra i fjor. Kombinert med utsiktene til mer defensive tiltakspakker, gir dette grobunn for uro og bekymring, sier han.

Christian Aandalen er administrerende direktør i inkassoselskapet Fair Group.
Christian Aandalen er administrerende direktør i inkassoselskapet Fair Group. (Foto: Fair Group)

– Fasiten viser vel at mange husholdninger gjennom pandemien har spart mer enn normalt?

– Ja, mange har lagt opp penger. De som sitter godt i det vil klare seg bra. Men det blir samtidig flere fattige. Og de fattige blir fattigere. Jeg ser ingen vei utenom at inkassobølgen nå vil komme, sier Aandalen.

Misligholder småkrav først

Aandalen viser til at folk flest misligholder krav i en bestemt rekkefølge.

– De første fakturaene som legges i skuffen er bompenger, Klarna og enkle fakturakrav. Det siste som ikke blir betalt er regningene fra strømleverandøren og banken. Fair Group har nok en noe høyere andel bompengekrav enn de store inkassoselskapene. Det er derfor ikke sikkert andre inkassoaktører opplever en like stor økning som oss, sier Aandalen.

Meglertoppens vindmøller magasinetPlus

Det bekrefter Morten Trasti, gjeldsøkonom i Intrum, Norges største inkassoselskap som nylig skiftet navn fra Lindorff.

– Vi ser egentlig det samme som vi har sett en god stund nå. En gradvis økning i regelmessige utgifter, primært drevet av flere strømregninger. Større inkassosaker er fortsatt betydelig under nivåene de var på før pandemien, sier han.

– Men hva med utviklingen fra første til fjerde kvartal i fjor?

– Ja, der ser også vi at småkravene som bompenger er på god vei tilbake til nivåene før pandemien, sier Trasti.

Også Morten Trasti, gjeldsøkonom hos Intrum, opplever at antall småregninger som ender i inkasso øker nå.
Også Morten Trasti, gjeldsøkonom hos Intrum, opplever at antall småregninger som ender i inkasso øker nå. (Foto: Lindorff)

Ingen tegn til konkursbølge

Samtidig som inkassosakene øker, er konkurstallene rekordlave. 2.573 norske selskaper gikk konkurs i 2021, en nedgang på nær 30 prosent fra 2020. Selv innen overnatting/servering er tallene rekordlave med en nedgang i antall konkurser i fjor på 36 prosent.

Og det er foreløpig ingen tegn til at ny nedstengning med skjenkestopp skal føre til en konkursbølge. Fra 1. desember til og med 6. januar viser tallene at det var 28 konkurser og tvangsavviklinger innen reiseliv mot 35 i samme periode ett år tidligere. Hittil i januar er antallet fem – mot tre i fjor.

– Men det er altfor få dager til at det er mulig å trekke noen konklusjoner, mener analytiker Brit Elise Melhus i kredittanalyseselskapet Dun & Bradstreet.

Samtidig har hovedorganisasjonen Virke gjennomført en medlemsundersøkelse som viser at 35 prosent frykter konkurs nå. I en tilsvarende undersøkelse i regi av NHO Reiseliv svarer nær fire av ti serveringsbedrifter at de frykter konkurs som følge av skjenkestoppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.