Etter at Italias nye regjering la frem sitt budsjettforslag fredag forrige uke har rentene på italiensk statsgjeld skutt i været. Regjeringen legger opp til et budsjettunderskudd på 2,4 prosent, noe som var langt mer enn forespeilet på forhånd.

Kort fortalt er investorene bekymret for at Italia ikke skal klare å betjene den enorme statsgjelden sin. Siden fredag har en rekke investorer kvittet seg med italienske statsobligasjoner, og når prisene på obligasjonene faller, stiger rentene.

Tirsdag steg rentene på italienske statsobligasjoner til 3,45 prosent, det høyeste nivået på fire år. Samtidig fortsetter sirkuset i Italia.

Uttalelse ga store renteutslag

Claudio Borghi, medlem regjeringspartiet Ligaen, uttalte på tirsdag at han var overbevist om at Italia ville ha løst de fleste av problemene sine hvis landet hadde hatt en egen valutakurs.

– Ikke overraskende ga dette store utslag i italienske statsrenter, skriver DNB Markets' makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i en rapport onsdag morgen.

Senere på dagen måtte både Borghi selv og visestatsminister Luigi Di Maio trekke tilbake uttalelsen, og Di Maio slo fast at Italia ikke har noen planer om å gå ut av eurosamarbeidet.

Da Femstjernersbevegelsen og Ligaen dannet regjering i slutten av mai, var frykten stor for at Italia ville forlate EU. Tirsdagens uttalelse fra Di Maio understreker at dette er synspunkter som de to partiene har lagt bak seg.

Slik DNB Markets` sjeføkonom Kjersti Haugland forklarte i DN på mandag, dreier frykten seg denne gangen om at Italia kan bli tvunget til å forlate EU dersom de ikke blir i stand til å betjene gjelden sin.

Tror smertegrensen er nådd

Italia har en statsgjeld som er på 157 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, og har dermed den nest høyeste gjelden i Europa, etter Hellas, ifølge tall fra OECD.

Deler av denne gjelden må stadig fornyes, og etter at rentene på italienske statsobligasjoner skjøt i været i mai, har dette blitt vesentlig dyrere for Italia.

En annen bekymring er at Den europeiske sentralbanken (ECB) har kjøpt mye italiensk statsgjeld gjennom sine månedlige verdipapirkjøp. Fra og med oktober har disse blitt halvert fra 30 til 15 milliarder euro i måneden, og fra nyttår skal verdipapirkjøpene avvikles fullstendig.

– Når ECB slutter å kjøpe italiensk statsgjeld, hvem skal gjøre det da? spurte Kjell G. Nyborg, som er professor i finans ved Universitetet i Zürich og ved BI, i DN i mai.

Flere økonomer er bekymret for dette.

Den danske økonomen Lars Christensen i Markets & Money Advisory skrev om temaet i den danske avisen Børsen.dk på tirsdag. Ifølge hans beregninger ligger smertegrensen på rentenivået til Italias statsgjeld på 3,3 prosent. Han mener at når renten nå har steget over dette nivået, vil statsgjelden til Italia øke eksplosivt.

– Dette skjer nå, vi har beveget oss inn i faresonen, skriver Christensen på Twitter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil Elon Musk lykkes? Det gjenstår å se
Er du interessert i Tesla-aksjen, er det én ting du må følge med på.
01:25
Publisert: