Onsdag formiddag holdt Italia en gjeldsauksjon der hentet inn drøye 50 milliarder kroner. De solgte obligasjoner med løpetider på fem, syv og ti år, og selv om det ikke var snakk om store summer denne gangen, så illustrerer auksjonen hvordan det plutselig er blitt rundt dobbelt så dyrt for Italia å låne penger.

De femårige obligasjonslånene ble solgt til en rente på 2,32 prosent, som var 1,75 prosentpoeng mer enn forrige gang. De tiårige obligasjonsrentene ble solgt til 3 prosent, 1,3 prosent høyere enn sist, ifølge Financial Times.

– Renten på de tiårige statsobligasjonene har ikke vært så høye på fire år, sier sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland.

Samtidig påpeker hun at tre prosents rente ikke er særlig høyt, og at det fremdeles er mange som er villig til å låne penger til Italia.

Nyvalg sendte rentene til værs

De er vanlig at land låner penger ved å utstede statsobligasjoner, som er en type gjeldsbevis. Markedsaktørene kjøper statsobligasjonene, og får renter til gjengjeld. Desto større risikoen er for at lånet ikke blir betalt tilbake i tide, jo høyere rente vil investorene kreve.

De siste dagene har rentene på italienske statsobligasjoner i annenhåndsmarkedet skutt i været. I løpet av helgen har de italienske koalisjonspartnerne Femstjernersbevegelsen og Ligaen forsøkt å stable en regjering på bena, men president Sergio Mattarella ville ikke godta den euroskeptiske Paolo Savona som finansminister.

Dermed blir det innsatt en teknokratregjering med den EU-vennlige IMF-økonomen Carlo Cottarelli som statsminister. Det fikk først markedsaktørene til å trekke et lettelsens sukk, men så ble det klart at koalisjonspartnerne ropte på nyvalg. Da steg italienske statsrenter som en rakett.

«Too big to fail»

Haugland forklarer at investorene er redde for at Italia kan gå ut av eurosonen, slik Femstjernersbevegelsen og Ligaen tidligere har sagt at de ønsker.

Dersom statsrentene skulle stige til tosifrede nivåer, så vil ikke Italia ha råd til å låne mer penger. Da kan de i teorien bli tvunget til å forlate eurosonen enten de vil det eller ei.

– Italia kan ufrivillig bli nødt til å forlate eurosonen, men jeg tror de er «too big to fail». Sentralbanken kommer ikke til å la det skje, slår hun fast.

Forrige gang de italienske statsrentene steg til tosifrede nivåer var i 2012. Det endte med at sjefen for den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, leverte sin berømte tale der han sa at de ville gjøre hva som helst (whatever it takes) for at euroen skulle bestå. (Vilkår)

Skal Eurobonus bli en kryptovaluta?
Finansdirektør Torbjørn M. Wist i SAS om en nyvinning der man snart kan handle flybonuspoeng med hverandre.
01:14
Publisert: