I ellevte time har den italienske presidenten Sergio Mattarella forsøkt å inngå en avtale med de to største partiene i landet, Femstjernersbevegelsen og Ligaen, for å unngå et nyvalg i Italia.

Markedsaktørene puster lettet ut. Milano-børsen endte opp 2,01 prosent onsdag, og italienske statsrenter fortsatte å falle tilbake torsdag etter at å ha skutt i været som følge av usikkerheten som har oppstått de siste dagene.

Euroen har hatt et par tøffe uker, men begynte å klatre onsdag og styrket seg 1,08 prosent mot dollaren.

Torsdag ettermiddag kostet en euro rundt 9,54 kroner.

Har gitt partiene mer tid til å danne regjering

President Mattarella satte foten ned for det første regjeringsforslaget til de to populistiske koalisjonspartiene og varslet utnevnelse av den EU-vennlige IMF-økonomien Carlo Cottarelli som fungerende statsminister for en teknokratregjering.

Mattarella utsetter nå utnevnelsen av Cottarelli for å gi koallisjonpartiene mer tid til å danne en ny regjering.

Cottarelli sa onsdag at det hadde oppstått en mulighet for en ny regjering, og at det kan bety at politikere, og ikke teknokrater som han selv, skal kunne styre landet ut av stillstanden, ifølge Reuters.

Kronen faller i usikre tider

Makroøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets skriver i en rapport torsdag morgen at stemningen i markedet bedret seg betydelig etter at nyheten kom onsdag.

«Uroen rundt Italia har avtatt noe, og i skrivende stund er det en mulighet for at landet kan unngå nyvalg. Lederne for Ligaen og Femstjernersbevegelsen har gjenopptatt samtaler om å danne regjering. Femstjernersbevegelsen skal i tillegg være villig til å flytte den foreslåtte euroskeptiske finansministeren til en annen post», skriver han.

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, sa onsdag at hun, i likhet med mange andre, trodde at et nyvalg ville kunne føre til økt oppslutning om de populistiske partiene. Det ville igjen kunne øke risikoen for at Italia går ut av eurosamarbeidet.

Samtidig trakk hun frem uroen er dårlig nytt for kronekursen.

– Kronen har svekket seg sammen med de andre små valutaene. Investorene trekker seg gjerne ut av mindre likvide valutaer i usikre tider, sier Haugland.

Norges Banks importveide kronekurs (I-44) viser at kronen har svekket seg markant de siste dagene. (Vilkår)

Lei av eiere som ikke plukker opp etter hunden
Vil registrere alle hunders DNA, teste all hundebæsj og deretter sende bøter til eierne. Denne saken ble først omtalt i avisen Budstikka.
02:33
Publisert: