Tungvektere som Janet Yellen, sjef for Den amerikanske sentralbanken, og Mario Draghi, sjef for den europeiske (ECB), var til stede i Jackson Hole i den amerikanske delstaten Wyoming i forrige uke. Anledningen var den årlige samlingen av de fremste i sentralbankverden. 

I en morgenoppdatering for DNB Markets, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen at det ikke kom noen nye signaler fra samlingen. 

– Tross mye oppmerksomhet i forkant av den årlige topptunge Jackson Hole-konferansen, kom det ingen klare, nye pengepolitiske signaler derfra, skriver Magnussen. 

Dermed må det nå ventes til sentralbankene har sine rentemøter i september på ny informasjon, ifølge Magnussen. Der venter analytikerne i DNB at ECB vil signalisere nedtrapping av sine aktivakjøp fra 2018 av. DNB venter samtidig at amerikanerne begynner å trappe ned sin balanse i oktober. 

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea har samme oppfatning som sin kollega om manglende action i Jackson Hole. 

– Det var få klare beskjeder å få fra ECB og Fed (Den amerikanske sentralbanken, red.anm.) i Jackson Hole. Vi venter dermed at sentralbankene holder kursen, og at det er både rentehevinger og tapering i vente, selv om det ikke virker som om hverken ECB eller Fed har det noe særlig travelt, skriver han i Nordeas markedsoppdatering mandag morgen. 

Fikk reaksjon

Rein påpeker at dollaren ikke har vært svakere mot euro siden januar 2015. 

Selv om hverken Draghi eller Yellen hadde det helt store å by på i Jackson Hole, fikk de en reaksjon fra markedet. De to sjefene holdt hvert sitt innlegg på konferansen, og euroen styrket seg mot dollaren begge ganger. 

Aksje- og rentemarkedet hadde ikke noen særlig reaksjon på det som skjedde i Jackson Hole. Magnussen tror euroen kom seg som en følge av det Yellen og Draghi ikke snakket om. 

– Det kan se ut som om den underliggende eurostyrkingen er særdeles sterk og at valutaen styrket seg ytterligere mot dollar både fordi Yellen ikke sa noe om videre renteoppgang eller nedbygging av balansen i USA, og at Draghi ikke forsøkte å snakke valutaen ned, skriver han. 

Viktige tall

Utover uken vil det komme stadig viktigere makroøkonomiske nøkkeltall. Høydepunktet kommer fredag med tall på amerikansk sysselsetting, ledighet og ISM-indeksen for industrien. ISM er de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks.

Magnussen og DNB venter at veksten i sysselsettingen avtar og at ledigheten holder seg stabil på 4,3 prosent. 

Sjefstrateg Rein i Nordea skriver at de har positive forventninger til de amerikanske tallene.

– Fredagens arbeidsmarkedsrapport er ventet å vise 175 tusen nye jobber, og en uendret arbeidsledighet. ISM-indeksen for industrien ventes å komme ned noen tideler til fremdeles sterke 56. Begge disse tallene vil da støtte opp under bildet av en økonomi med solid vekst, og dermed de rolige aksjemarkedene vi for tiden har, skriver han. (Vilkår)

Mennene svarer Solberg: – Vi er bedre enn menn fra andre land
Regjeringen reduserte fedrekvoten fra 14 til ti uker i 2014, etter det har andelen menn som tar mer enn ti uker pappaperm falt kraftig. Nå er Erna Solberg skuffet over norske menn.
00:59
Publisert: