Da Federal Reserve-sjef Janet Yellen satte opp styringsrenten i juni, varslet hun ytterligere én renteheving i år. Fed har tidligere sagt at tempoet på rentehevingene skulle være i juni, en senere på året og tre renteøkninger til i 2018, etter økning både i desember 2016 og i mars.

For to måneder siden mente markedet det var 50 prosent sjanse for en renteøkning i USA i september. Nå er sjansene falt til kun ti prosent. Hevingen kommer først senere i år, mener eksperter.

– Fed har indikert én heving til i år, og det er også vår prognose. Vi venter ikke en oppgang i september, men i desember, sier Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets. 

Nordeas offisielle prognose er at Fed øker renten i september.

– De fleste tror imidlertid at Fed heller velger å starte reverseringen av kvantitative lettelser i september, for så å heve renten i desember, sier Martin Enlund i Nordea Markets.

Omfattende inflasjonsfall

For fjerde måned på rad avtar inflasjonen. Kjerneinflasjonen (prisveksten eksklusive energi og mat) var uendret på 1,7 prosent, som er lavere enn tidligere i 2017.

– Fed venter at inflasjonen skal bevege seg opp mot målet på to prosent, men det motsatte har skjedd. Kjerneinflasjonen har falt selv om arbeidsmarkedet fortsatt er solid og arbeidsledigheten er lav. Fed sier de tror det skyldes midlertidige forhold som ubegrensede datapakker i mobilabonnementer, men fallet har vært mer omfattende enn som så, sier Magnussen.

Det var i en tale til Kongressen i forrige uke at sentralbanksjef Yellen dro frem datapakker og noen reseptbelagte medisiner som varegrupper som drar med inflasjonen. DNB skriver i sin morgenrapport mandag at det er lite som tyder på at Fed vil gjøre noe med renten på møtet i juli.

– Den nedadgående tendensen i inflasjonen tilsier at de må være mer forsiktige med rentehevinger enn de har vært det siste halvåret, sier Magnussen.

Kan komme – kan bli utsatt

Økonom Ian Sheperdson hos Pantheon Macro skrev i en rapport forrige måned at inflasjonstallene ikke kommer til å stoppe den renteøkningen som allerede er bestemt.

– Men hvis denne trenden fortsetter gjennom sommeren, da kan det neste rentehoppet, som vi forventet i september, bli utsatt, skrev han.

I juli-rapporten, som kom mandag, skriver Sheperdson at konsumprisindeksene og arbeidsrapportene som kommer før september, kan endre forventningene.

– Hvis det stemmer som Fed-sjef Yellen sier, at den nylige konsumprisøkningen ikke viser en konjunkturutflating, kan det komme en økning i september, heter det i rapporten fra Sheperdson.

Konsumprisene steg i juni med 1,6 prosent sammenlignet med året før, noe lavere enn ventet. Prisveksten falt med tre tideler fra mai. 

Hauk i ECB

Onsdag og torsdag er det rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB). EBC-sjef Mario Draghi har gitt signaler om mulige innstramninger i pengepolitikken og blir tolket som «haukaktig» av markedet.

ECB kan komme til å varsle en nedtrapping i de kvantitative lettelsene (QE) i september, skriver Wall Street Journal.

– På juli-møtet kan ECB sende et signal om at den er klar til å handle hvis det blir finansiell uro, sier økonom Nick Kounis ved ABN Amro til Bloomberg.

Kvantitative lettelser betyr i praksis at sentralbanken «trykker penger», eller låner ut penger til medlemslandene ved å kjøpe rentepapirer. Dette senker renten, som igjen skaper aktivitet, investeringer, arbeidsplasser og i siste konsekvens vekst.(Vilkår)

Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert: