– Det er to kurver som har beveget seg i hver sin retning, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank, som mener mye av fremgangen skyldes to faktorer i oljeindustrien.
Norsk PMI, som måler for aktiviteten i industrien, viser en kraftig oppgang fra 53, 0 i februar til 54,7 i mars, opplyser Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima) og Danske Bank Norge i en melding mandag.
Nivået i mars er det høyeste på fem år. En indeks over 50 markerer økt aktivitet i industrien.
– Har begynt å se oppover og fremover
– Det var litt bedre enn ventet. Det er fortsettelsen av den trenden som har vedvart siden november. Det har vært en bedring av aktiviteten i industrien slutten av fjoråret og inn i 2017, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank, som har utarbeidet indeksen.
Han mener mye av fremgangen sannsynligvis skyldes at oljeprisen har beveget seg oppover de siste fem månedene, mens kostnadene for å utvinne olje på norsk sokkel har falt mye.
– Det er to kurver som har beveget seg i hver sin retning, og gapet begynner å bli såpass robust at oljeselskapene har begynt å se oppover og fremover, sier Jullum.
Ser at det går bedre
Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets har registrert oppgangen i PMI-indeksen, og forklarer at de ikke legger særlig mye vekt på den, men ser at andre indikatorer viser tegn til at det går bedre i norsk industri.
– Vi har hatt en periode med fall i industriproduksjon og mye av det har vært på grunn av oljerelatert industri. Trenden på denne indeksen er oppover og det stemmer ganske bra med resten av indikatorene. Nå begynner det å normalisere seg litt, sier Strøm Fjære.
Størst vekst i ordreindeksen
Delindeksen som angir forventet produksjon i industrien indikerer sterkere vekst med en oppgang fra 54,4 til 56,9 i mars.
– Innkjøpssjefsindeksen viser generelt en solid vekst i industrien med god fremgang i samtlige delindekser, bortsett fra leverandørenes leveringstid. Vi må hele fem år tilbake i tid for å finne tilsvarende vekst for norsk PMI, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA i meldingen mandag.
Det er imidlertid delindeksen for ordreinngang som hadde den største vekstøkningen, fra 54,0 i februar til 57,0 i mars. Ordreindeksen er på sitt høyeste siden mars 2012.
Sysselsettingsindeksen steg fra 50 i februar til 52,2. Dette var fjerde måned på rad med indeksverdi over 50, noe som indikerer høyere sysselsetting.
Delindeksen for innkjøpte varer hadde en økning fra 45, 6 til 49,5 og er nå den eneste delindeksen som ligger under grensen på 50.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
